RTV Connect: We begonnen deze week met het verhaal van Inge. Inge is een tijdje geleden naar Arnhem verhuisd en moest bij het zoeken naar een nieuw huis rekening houden met het feit dat ze in een rolstoel zit. Voordat ze een huis kocht, legde ze contact met de gemeente Arnhem en die gaf aan dat ze gewoon het huis van haar keuze kon kopen en dat er daarna zou worden gekeken welke aanpassingen nodig zijn en wat de gemeente daaraan zou kunnen bijdragen. Zo gezegd, zo gedaan en na de koop legde Inge weer contact met de gemeente. Toen hoorden ze alleen dat ze vóór de koop had moeten overleggen met de gemeente en waren alle verbouwingskosten voor haar eigen rekening.
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart werkt RTV Connect samen met het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten en Bijzonder in Arnhem. Iedere week lichten we één onderwerp uit het VN verdrag voor de rechten van mensen met een beperking uit en bekijken we op vrijdag met een Arnhemse politicus hoe dat onderwerp in Arnhem verbeterd zou kunnen worden.
En deze week hebben we het dus over verhuizen. Aan de telefoon heb ik Constant Kusters van de NVU. Laten we beginnen met de vraag hoe het in Arnhem in het algemeen gesteld is met de mogelijkheden voor mensen met een beperking.
Constant Kusters: Over het algemeen is dat wel vrij goed geregeld. Maar ja, ik zeg altijd waar mensen werken worden fouten gemaakt. En ja, het voorbeeld van Inge van der Hulst dat wordt aangehaald, dat geeft toch wel te kennen dat daar geen rekening gehouden is met de de menselijke maat. Dat had toch wel enigszins verbeterd kunnen worden.
RTV Connect: Op welke manier had dat anders moeten gaan?
Constant Kusters: Nou ja, als een wijkteam daar naartoe gaat, dan wordt een wijkteam toch wel geacht om wat soepeler te zijn en van te voren goed te informeren: dit is mogelijk en dit is niet mogelijk en ik vind dat daar de gemeente Arnhem toch wel een beetje tekort in is geschoten. Het kopen van een ander huis gaat niet zonder slag of stoot. En dan is het wel fijn dat mensen van tevoren gekend worden van: dit kan de gemeente Arnhem voor je doen en dit kan de gemeente Arnhem niet voor je doen.
RTV Connect: Ja. Hoor je dit soort problemen vaker?
Constant Kusters: Ja, ik ken ook nog wel wat mensen die een beperking hebben en dan hoor je toch wel dat het bij het wijkteam, ook met aanpassingen zoals een trapliftje, niet altijd gaat zoals het zou moeten. Ik denk dat daar verbeteringen voor nodig zijn om dat te verbeteren. En dat de wijkteams een financieel groter budget moeten krijgen en dat er ook veel meer naar de menselijke maat gekeken moet worden. Dus ik denk dat daar nog wel wat verbeterpuntjes in aan te brengen zijn.
RTV Connect: Dus het is zowel een kwestie van geld als dat er meer naar de menselijke maat gekeken moet worden.
Constant Kusters: Jazeker, ze moeten gewoon in Arnhem aan mensen met een beperking van tevoren zeggen: dit is er mogelijk of dit is er niet mogelijk. Vooral als je het over een koopwoning hebt: ga je daar wonen dan helpen we jou of ga je daar wonen en we kunnen je niet helpen, dat dat heel klip en klaar gesteld wordt. Dat is in het geval van Inge van der Hulst niet gedaan. Dat had de gemeente Arnhem heel duidelijk moeten maken: dit kan en dit kan niet.
RTV Connect: Iedere week hebben we een stelling. Deze week is die als volgt.
Stel je voor:
Je woont met je gezin op een leuke plek in een fijn huis. Maar door verandering in werk, moet je naar een andere gemeente verhuizen. Jullie wonen in een koopwoning, dus je gaat op zoek naar een nieuw koophuis. Dat is een hele zoektocht, want je maakt gebruik van een rolstoel en daardoor vallen veel huizen af. Wat zou je willen van de gemeente waar je naartoe verhuist?
A) Niets, het is mijn keuze om te verhuizen, dus ik moet het zelf allemaal uitzoeken en regelen.
B) Dat de gemeente beoordeelt of de woning die we op het oog hebben wel door mij gekocht mag worden.
C) Dat de gemeente duidelijke informatie geeft over de regels rond verhuizen en meedenkt hoe ik in een geschikte woning kan komen te wonen.
Je hebt het net misschien al een beetje gezegd maar welk antwoord zou je kiezen?
Constant Kusters: Ja, C natuurlijk hè. Dat de gemeente duidelijke informatie geeft over de regels rond verhuizen en meedenkt hoe ik in een geschikte woning kan komen te wonen. En dat is ook heel belangrijk voor mensen die een koophuis gaan kopen en die te maken hebben met een beperking. In dit geval iemand met een rolstoel. En de gemeente moet dat gewoon goed oppakken in Arnhem.
RTV Connect: De NVU zit nu niet in de gemeenteraad in Arnhem. Mocht dat na maart wel gebeuren wat gaat er dan veranderen voor mensen met een beperking?
Constant Kusters: Wij zullen een klankbord zijn voor mensen die vinden dat ze bij de gemeente te kort gedaan worden door bijvoorbeeld de wijkteams. Hier in de wijk heb ik ook al een aantal mensen gehoord en gezegd tegen de wijkteams: dit doen jullie fout met het aanvragen van trapliften. En ook alles rolstoelvriendelijk. Wij wonen hier op een heuvel en daar is het natuurlijk ook iets moeilijker om iemand met een rolstoel omhoog te duwen, maar er zijn hele kleine dingen heel snel gedaan als je mensen kunt helpen.
En het is niet vaak onwil van een wijkteam, maar het is gewoon een stukje menselijke maat erin brengen en af en toe ook een iets hoger financieel budget meegeven.
RTV Connect: Oké, duidelijk. Heel veel succes met de voorbereidingen voor de verkiezingen.