Een oproep aan andere ondernemers om ook verder te kijken dan het normale cv. Als je een functie uitkleedt kan iemand hem misschien wel vervullen als die ook niet aan alle checkboxen voldoet.
Tim Kroesbergen: Welkom bij Inclusiecast Arnhem, de podcast van het Apcg, het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten, waarin we het gaan hebben over de toegankelijkheid en inclusie. Met deze podcast willen we jullie kennis verbreden over waar mensen met een beperking in Arnhem mee te maken hebben. Dit is ook waar het Apcg zich voor inzet: maandelijks zal er een aflevering online komen die je op de bekende podcast plekken kunt vinden. In deze aflevering hebben we Jurgen, medewerker van Waar, en Eva, de bedrijfsleider van Waar in Arnhem te gast. Welkom allebei.
Jurgen, zou jij je even kunnen voorstellen? Hoelang werk je al bij Waar?
Jurgen van Koppenhagen: Ik ben Jurgen van Koppenhagen en ik werk al sinds 2014 bij Waar.
Tim Kroesbergen: Dat is al best wel even. Hoe ben je bij Waar terecht gekomen?
Jurgen van Koppenhagen: Ik ben via Het Dorp bij Waar terechtgekomen.
Tim Kroesbergen: Heb je op Het Dorp ook al in winkels gewerkt?
Jurgen van Koppenhagen: Ja, bij de Troefmarkt heb ik gewerkt en ik heb een aantal andere dingen gedaan, zoals de fietswerkplaats. Ik heb nog twee opleidingen gevolgd, telefonist en administratie. En in de keuken heb ik nog gewerkt.
Tim Kroesbergen: En nu dus bij Waar, wat doe je daar zoal?
Jurgen van Koppenhagen: Ik doe daar alle werkzaamheden die er zijn, zoals kassa draaien, klanten helpen, cadeautjes inpakken, samen met Eva de winkel netjes houden en dat soort dingen.
Tim Kroesbergen: Dat is aardig wat. Dan gaan we even naar Eva. Eva, vertel eens, wat doe jij bij Waar zoal?
Eva Morrenhof: Ik ben Eva Morrenhof, ik werk nu tweeënhalf jaar denk ik voor de Waar. Ik ben de bedrijfsleidster, dus dat betekent dat ik de inkoop doe, personeel en de cliënten begeleid. En ook een stukje styling, dus het is eigenlijk van alles. Ik heb een dubbele pet op en dat maakt het ook heel erg leuk.
Tim Kroesbergen: Je bent van meerdere markten thuis.
Eva Morrenhof: Ja, van de Waarmarkt eigenlijk, haha.
Tim Kroesbergen: Hoe is het met Waar precies begonnen in Arnhem? Sinds wanneer zit de Waar in Arnhem?
Eva Morrenhof: Ik denk dat de Waar nu vijf jaar in Arnhem zit, onder Joost de Vries, dat is de franchise ondernemer. Hij is eigenlijk een samenwerking aangegaan met Siza, want het was eerst echt een dagbestedingslocatie en nu zijn wij een commercieel bedrijf dat samen met Siza werkt. Dus we zijn best wel een goede plek waar je ook echt in de maatschappij middenin de stad zit en waar je kan werken als je een licht verstandelijke beperking hebt of we hebben ook cliënten die zich aanmelden via de wet activerend werk. Dus stel je hebt een burn-out gehad en je moet weer arbeidsfit worden dan kun je ook bij ons terecht. Of als je een nieuwe Nederlander bent en je hebt moeite met de taal, dan kun je bij ons het taaltraject volgen. Dus op die manier hebben wij heel veel verschillende soorten mensen bij ons werken en dat maakt het ook ontzettend leuk. Je kunt heel veel leren van elkaar.
Tim Kroesbergen: Echt wel een toonbeeld van inclusie om dit ook zo midden in de stad te kunnen doen.
Eva Morrenhof: Ja precies, want vaak zijn werkplekken een beetje weggestopt. Fabrieken, boerderijen, dat is allemaal niet middenin de maatschappij. Wij zitten middenin de stad en we kunnen merken dat dat ook mensen heel erg aanspreekt omdat je dan echt mee kan doen
Toch, Jurgen?
Jurgen van Koppenhagen: Ja, zeker.
Tim Kroesbergen: Wat vind je nou echt een hoogtepunt Jurgen, van het werken bij de Waar? Waar word je echt blij van?
Jurgen van Koppenhagen: Voor mezelf heb ik het idee dat ik heel erg vrij ben in de winkel. Dat ik een beetje van alles mag doen. Plus dat ik ook nog op dinsdag op het CS werk, op het station. Daar werk ik helemaal zelfstandig, ik doe daar zelfstandig de vrachten, in de iPad zetten en dat soort dingen.
Eva Morrenhof: En het uitje is denk ik ook wel een hoogtepunt.
Jurgen van Koppenhagen: Ja, 1 keer in het jaar doen we een uitje. Zoals afgelopen jaar, toen zijn we naar Drenthe geweest, naar de boerderij van Eva, drie dagen lang. Dat soort dingen, dat zijn wel hoogtepunten.
Tim Kroesbergen: Gezellig en mooi. Zoals je ook al zei, er zijn twee Waars in Arnhem, eentje op het Brouwersplein en eentje op het Centraal Station. Zitten daar verschillen tussen, Eva?
Eva Morrenhof: Ja, de winkel op het Centraal Station is wat rustiger, daar zijn minder prikkels. Als cliënten starten bij ons dan komen ze daar eerst binnen. Daar kunnen wij ook een beetje kijken wat voor vlees hebben wij in de kuip. Op het Brouwersplein, dat is een wat drukkere locatie en daar heb je ook een horecagelegenheid erbij. Dus het is een soort gedeelde locatie en daardoor wordt je team automatisch ook veel groter.
Wij staan daar ook met meer mensen op de werkvloer. Dus je kan begrijpen dat het ook meer andere dingen met zich meebrengt. Hoe ga je om met de ander, hoe ga je om met stressvolle situaties, want soms kan het ineens heel erg druk zijn en dan moet je ook wel eens helpen met de horeca.
Dus er zijn wel degelijk verschillen en dat is ook wel fijn want we kunnen daardoor heel erg kijken welke locatie het beste bij iemand past en waar komt iemand het beste tot zijn recht.
Tim Kroesbergen: Ja, dus als je werkt op de locatie Brouwersplein moet je heel multi-inzetbaar zijn.
Eva Morrenhof: Ja, zeker, dat kun je wel stellen.
Tim Kroesbergen: Dat je dus zowel horeca als de winkel daar hebt.
Eva Morrenhof: Ja. En het is niet zozeer dat als je in de winkel werkt je ook horeca moet kunnen, maar soms als het druk is dan doen we wel eens een keer een afwasje of dan halen we eens een keer een tafel uit. En zo werken we eigenlijk als een team uiteindelijk. We openen ook met zijn allen en sluiten met zijn allen af.
Tim Kroesbergen: En als we dan kijken naar wat je nog zou willen in Arnhem qua inclusie? Wat zou er volgens jullie nog beter kunnen?
Eva Morrenhof: Nou ja, misschien dat er meerdere locaties zijn zoals wij denk ik. Dat we wat meer iedereen gewoon in de maatschappij betrekken. Want dat is pas echte inclusie, als iedereen mee kan doen en zichzelf kan zijn op dezelfde plek.
Tim Kroesbergen: Hebben jullie ook contact met andere winkels in Arnhem om te laten zien: wij zijn Waar en wij doen het op onze manier met Siza en misschien is dat ook wat voor jullie?
Eva Morrenhof: We hebben wel verschillende samenwerkingen met verschillende bedrijven zoals Botma en van Bennekom, die producten leveren, ze hebben volgens mij ook een werkplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij proberen wel bedrijven op te zoeken om het sociale goed te versterken zeg maar. We hebben ook een samenwerking gehad met Fraenck, die maakt tassen en die werkt vooral met taaltrajecten, daar hebben wij bijvoorbeeld een keer de lunches voor verzorgd. Toen de corona nog was moesten zij duizenden mondkapjes maken en toen hebben wij de lunches gemaakt. En de Dursbrouwerij, daar hebben wij ook een samenwerking mee.
We proberen ook best wel lokaal te ondernemen om elkaar, Arnhemmers, te ondersteunen.
Tim Kroesbergen: Je zegt de brouwerij. Heb je daar iets aan bijgedragen aan die samenwerking?
Eva Morrenhof: Nee, nou ja, wij verkopen het voor ze haha, dus in die zin dragen we heel veel bij voor hun. Maar het is niet zo dat wij iets doen voor hun of met hun. Wie weet in de toekomst, je weet het niet.
Tim Kroesbergen: Is er verder nog iets wat jullie heel graag zouden willen delen met de luisteraars?
Eva Morrenhof: Een oproep aan andere ondernemers om ook verder te kijken dan het normale cv. Als je een functie uitkleedt kan iemand hem misschien wel vervullen, ook als diegene niet aan alle checkboxen voldoet. Dus ik zou zeggen sta er gewoon voor open om ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen en te kijken. Want uiteindelijk is het vaak zo dat als je iemand aanneemt, links- of rechtsom: iemand leert het wel, of in ieder geval voor zover dat die alles kan wat die kan.
Tim Kroesbergen: Ja. En er ligt denk ik echt een groot potentieel aan mensen die zinvol zouden kunnen bijdragen.
Eva Morrenhof: Ja, precies.
Tim Kroesbergen: Dan zou ik jullie hartelijk willen bedanken voor het aanwezig zijn in de podcast en dan komt er een nieuwe aflevering over een maand weer uit en ik zou de luisteraars willen oproepen om vooral deze uitzending te delen als je hem goed vond en blijf luisteren, tot ziens.