Interview van RTV Connect met Leo de Groot
RTV Connect: We gaan het hier hebben over de wekelijkse Apcg update. We begonnen deze week namelijk met het verhaal van Hassan Razza. Hij maakt gebruik van een rolstoel en kwam er in gesprek met de wijkcoach niet uit welke hulp en welke hulpmiddelen voor hem passend waren. Daarom schakelde hij de hulp van een onafhankelijke deskundige in.
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart werkt RTV Connect samen met het Apcg en Bijzonder in Arnhem. Iedere week lichten we één onderwerp uit het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking uit en bekijken we op vrijdag met een Arnhemse politicus hoe dat onderwerp In Arnhem verbeterd zou kunnen worden.
Deze week hebben we het over psychische problemen. Leo de Groot, van de Partij voor de Dieren, goedemiddag.
Leo de Groot: Goedendag.
RTV Connect: Laten we beginnen met de vraag hoe het in Arnhem over het algemeen gesteld is met de mogelijkheden voor mensen met een beperking.
Leo de Groot: Nou, laat ik in het algemeen zeggen dat het natuurlijk altijd beter kan, misschien een dooddoener, maar waar we het over gehad hebben in de voorgaande weken, het maatwerk, dat is natuurlijk altijd iets dat voor verbetering vatbaar is. Maar wij wensen zelf nog wel eens de nadruk te leggen op ook mensen die een niet-visuele beperking hebben, omdat daar niet altijd evenveel rekening mee gehouden wordt.
Dus dan heb je het over mensen met een verstandelijke of visuele beperking of autisme. Niet altijd zijn de zaken zo ingericht dat iedereen daar terecht kan. Dat kan ook iemand zijn met een auditieve beperking die ergens aan mee wil doen en toch tegen problemen aan loopt.
RTV Connect: Ja. Nou hoorden we aan het begin van de week Hassan, die er met zijn wijkcoach niet uitkwam voor hulp en hulpmiddelen. Horen jullie dat vaker?
Leo de Groot: Ja, op verschillende vlakken. Ook als het gaat om hulp bij mensen met andere vormen van problematiek, bijvoorbeeld schuldhulp. Maar het komt ook voor dat mensen het zelf vinden, zelf ervaren dat ze een bepaald hulpmiddel nodig hebben en dat ze toevallig iemand treffen in het wijkteam die daar net niet zo over denkt. Je moet maar net degene treffen die op dezelfde golflengte zit om de goede hulp te krijgen en dat is natuurlijk jammer.
RTV Connect: Ja, maar dat is eigenlijk met alles zo, dat je net de juiste persoon tegen moet komen.
Leo de Groot: Ja, maar als de regels goed zijn, of die zijn in ieder geval duidelijk genoeg, dan valt daarmee te leven, dan is het niet zo van hé, de ene keer is het wel goed en de andere keer is het niet goed.
Die willekeur maakt dat mensen ontevreden zijn of dat mensen dingen verwachten waar niet aan voldaan kan worden.
RTV Connect: Ja, duidelijk.
Nou hebben we iedere week een stelling en die is deze week als volgt:
Voor het kunnen leiden van jouw eigen leven ben je afhankelijk van de keuzes die je wijkcoach maakt of je hulpmiddelen krijgt en welke. Nu ben je het niet eens met de beslissing van de wijkcoach en in gesprek komen jullie er niet uit. Wat zou je willen?
A. Dat ik goede onafhankelijke ondersteuning kan inschakelen, waarin ik vertrouwen heb, die mij bijstaat in het gesprek met mijn wijkcoach of het wijkteam
B. De wijkcoach is de professional dus ik heb mij neer te leggen bij wat die besluit.
C. Ik kan conflicten met de wijkcoach eenvoudig juridisch aanvechten, ik moet gewoon in staat zijn om zelf mijn verhaal goed te kunnen uitleggen.
Waar zou u voor kiezen?
Leo de Groot: Dat hangt er natuurlijk een beetje vanaf wat het is, maar ik neem aan dat ik voor optie 3 zou kiezen. En dat is gewoon omdat je je eigen wel en wee in eigen hand wil hebben. Dat lijkt me voor iedereen zo en dat maakt niet uit of je een beperking hebt of niet. Dus dat zou voor mij de optie zijn. Maar ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die zelf niet goed genoeg kunnen verwoorden of zelfs niet begrijpen wat ze nodig hebben aan hulp. Ja dan wordt het een ander verhaal. Dan heb je het bijvoorbeeld over mensen die zwaar autistisch zijn, die 24-uurs zorg hebben, dan hebben we het niet over mensen waarschijnlijk waar wij dit gesprek over hebben.
RTV Connect: Nee. Het komt dan toch weer uit op dat maatwerk en voor wie het is.
We hebben het er stiekem tussen de regels door al een beetje over gehad, maar toch nog even daadwerkelijk in de regels: wat zou u in Arnhem willen veranderen voor mensen met een beperking?
Leo de Groot: O jee, dat is heel erg lastig. Ik wil niet zeggen dat je nu alle regels en alle gevallen hetzelfde kunt doen, dus ik zei zojuist al je moet eigenlijk regels maken die helder en duidelijk zijn. Laten we daarmee beginnen, dus waar mensen recht op hebben of wat dan ook laat dat in ieder geval duidelijk zijn. Alleen, dat is altijd nog aan de beoordeling van een specialist of iemand die jou bijstaat en dan kan er inderdaad willekeur komen. Ik zou zeggen, daar die willekeur weghalen dat is de belangrijkste opdracht.