RTV Connect: Het kan je niet ontgaan zijn, er wordt gestemd in Nederland en veel mensen hebben pas een mening over iets wanneer het ze echt aangaat. Bijvoorbeeld in het geval dat er windmolens in hun achtertuin worden geplaatst. En dat geldt ook voor wie ineens te maken krijgt met beperkingen in het leven.
RTV Connect besteedde samen met het Apcg in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen al veel aandacht aan dat onderwerp. Als afsluiting is er nu de stelling:
Wat zou je aan Arnhem willen veranderen wanneer je een kind met een beperking krijgt.
Goedendag Marjolein van den Broek, voorzitter van het Apcg.
Marjolein van den Broek: Goedemorgen.
RTV Connect: Het is nogal een stelling. Jullie hebben de boel online gezet. Hebben jullie al reacties gekregen?
Marjolein van den Broek: Ik heb vanmorgen eigenlijk nog niet de reacties bekeken. Er zullen vast heel veel reacties op komen.
RTV Connect: Ja, dat denk ik ook, want het is een stelling waar je eigenlijk niet zo snel over nadenkt. Zeker ook niet wanneer je in de eerste vrolijke weken van je zwangerschap bent. Maar nu hebben jullie heel veel stellingen gedaan de afgelopen tijd, hebben jullie daarop reacties gehad waarvan je denkt hé, die hadden wij niet aan zien komen?
Marjolein van den Broek: Nou, eigenlijk niet reacties die wij niet hadden aan zien komen, wel heel veel wisselende reacties en ook heel veel mensen die toch zeggen goh, we dachten toch eigenlijk dat het best heel goed geregeld was en nu realiseren we ons eigenlijk dat er gewoon nog heel erg veel moet veranderen.
En het is eigenlijk natuurlijk ook zo: vandaag gaan mensen stemmen en daarom willen we de Arnhemmers ook vragen: denken jullie in het stemhokje ook na op welke partij je gaat stemmen die zich dus inzet voor mensen met een beperking en chronische ziekte.
Wat jij zegt, als je zwanger bent en zo dan wil je daar helemaal niet mee bezig zijn en helemaal niet over nadenken. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat kinderen met een beperking en ook volwassenen met een beperking en chronische ziekte gewoon in Arnhem mee kunnen doen.
Op dit moment worden helaas in Arnhem mensen op grond van hun beperking ook nog wel uitgesloten. Wij zetten ons als Apcg en ook Bijzonder in Arnhem (het ouderplatform van kinderen met een beperking) in dat dit verandert, dat iedereen mee kan doen en een actief en volwaardig leven kan leiden.
RTV Connect: Wat zijn die dingen waar wij als mensen zonder beperking, dan moet ik voor mezelf spreken even, gewoon overheen lopen en aan voorbijgaan maar die voor mensen met een beperking lastig zijn?
Marjolein van den Broek: Nou, we hebben natuurlijk de afgelopen weken heel veel duidelijke voorbeelden gehoord over wat er nog kan veranderen. Zo hadden we het voorbeeld van iemand die is prikkelgevoelig, die heeft geluidsisolatie nodig in haar woning om goed te kunnen wonen. Maar dat wordt niet opgelost, dat wordt niet opgepakt.
Een ander voorbeeld was van iemand in een rolstoel, die wilde in Arnhem komen wonen, die zoekt dat uit, die vraagt: kan ik met mijn beperking in Arnhem komen wonen. Zegt de gemeente: ja hoor, prima, kom maar, je bent van harte welkom. Vervolgens komt ze in Arnhem en dan zeggen ze: nee, we gaan je woning niet aanpassen voor jou, want dat had je dan eerst maar moeten vragen om toestemming. Terwijl, ze had het uitgezocht, toen werd er gezegd kom maar en vervolgens wordt dat niet opgepakt.
Nog een voorbeeld. Als jij met de bus wil reizen dan kun je gewoon instappen wanneer je wil. Maar nu is het zo, wil jij gebruik maken van de regiotaxi, wil jij een uur van tevoren zeg maar afspreken, net als dat je spontaan in de bus kan springen, dat je een uur van tevoren moet afspreken. Dat is logisch, want ze moeten nog wel iets kunnen plannen. Maar dan moet je nu drie uur van tevoren afspreken anders moet je bijbetalen. Dat is natuurlijk heel krom, je kiest er niet voor om van het aanvullend vervoer gebruik te maken en als je dat wel wil doen en je wil gewoon spontaan weg dan kan dat alleen als je meer betaalt.
Zo zijn er heel veel voorbeelden, ook bijvoorbeeld van Jeugdland. Die organiseert allemaal hele mooie activiteiten voor kinderen in Arnhem. Maar bij sommige activiteiten zeggen ze gewoon letterlijk: kinderen met een beperking zijn hier niet welkom.
Dat dat op dit moment nog kan gebeuren is natuurlijk heel heftig, want kinderen zouden gewoon bij alle activiteiten welkom moeten zijn. Er zou gewoon over nagedacht moeten worden: hoe kunnen kinderen dan mee doen. Waar wij ons als Apcg en Bijzonder in Arnhem heel erg voor in hebben gezet, jarenlang, is ook bijvoorbeeld dat kinderen overal samen moeten kunnen spelen. Dus dat er inclusieve speeltuinen komen. Want hoe belangrijk is het dat je in je wijk met je vriendjes en vriendinnetjes en broertjes en zusjes samen kan spelen. Gelukkig is dat wel iets dat in ontwikkeling is dus dat is gelukkig een eerste positieve stap om te melden.
RTV Connect: Hebben jullie bij de lokale politiek een gewillig oor daarvoor gevonden?
Marjolein van den Broek: Bij sommige mensen zeker wel. Het is vaak ook zo: anderen moeten dat nog meer beseffen. Helaas krijgen we ook nog wel eens terug: ja maar dat kost zoveel geld. Het werd ook heel mooi gezegd door sommige mensen dat Arnhem de inclusiefste stad van Nederland zou moeten worden. Dat vind ik een prachtige ambitie, daar ben ik helemaal voor. Er zei iemand: ja maar Arnhem moet de gelukkigste stad van Nederland worden. Daar ben ik ook helemaal voor. Maar de gelukkigste stad van Nederland gaat dan natuurlijk om de inwoners, dus Arnhem met de gelukkigste inwoners van Nederland. Dat geldt dus voor alle inwoners, dus ook voor mensen met een beperking en chronische ziekte. En dan kan er niet gezegd worden: ja maar dat kost teveel geld. Nee, wil jij Arnhem als de gelukkigste stad met de gelukkigste inwoners dan geldt dat voor iedereen en mag er niemand meer worden uitgesloten.
RTV Connect: Marjolein van den Broek van het Apcg, dankjewel