Interview van RTV Connect met Nathalie Nede
RTV Connect: We begonnen deze week met het verhaal van Mieke. Zij is oma van kleindochter Signe. Signe heeft een beperking en om haar ouders af en toe te ontlasten is Mieke gedeeltelijk mantelzorger. Dat botst alleen nog wel eens met haar rol als oma waarin ze er voor al haar kleinkinderen evenveel wil zijn.
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart werkt RTV Connect samen met het Apcg en Bijzonder in Arnhem. Iedere week lichten we één onderwerp uit het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking uit en bekijken we op vrijdag met een Arnhemse politicus hoe dat onderwerp in Arnhem verbeterd zou kunnen worden.
Deze week hebben we het over mantelzorg. Aan de telefoon heb ik Nathalie Nede van de ChristenUnie. Laten we beginnen met de vraag hoe het in Arnhem in het algemeen gesteld is met de mogelijkheden voor mensen met een beperking.
Nathalie Nede: We doen ons best, maar we zijn er nog lang niet. We hebben toevallig gisteren nog gesproken over afval en de ondergrondse containers en daaruit blijkt dat die bijvoorbeeld nog steeds niet overal toegankelijk zijn voor mensen die bijvoorbeeld in een rolstoel zitten of met een visuele beperking. Dus ja, we moeten zeker nog stappen maken.
RTV Connect: Er is nog ruimte voor verbetering dus.
Nathalie Nede: Ja zeker.
RTV Connect: Aan het begin van deze week hoorden we dus het verhaal van Mieke, die oma is van haar kleindochter Signe. Ze wil oma zijn, maar ook de ouders van Signe af en toe ontlasten als mantelzorger. Hoor je deze verhalen vaker?
Nathalie Nede: Ja zeker. Natuurlijk wil je, als je iemand kent met een beperking, zo veel mogelijk helpen en ondersteunen en ook de ouders daarin een beetje ontlasten. Maar ja, dat is inderdaad soms wel lastig in de persoonlijke relatie die je zelf hebt als je dan ook veel zorg verleent.
RTV Connect: Kan de Arnhemse politiek daar bijvoorbeeld een rol in spelen om deze mensen te helpen?
Nathalie Nede: Ja, dat denk ik wel. Ik denk dat wij als gemeente meer kunnen inzetten op de zogenaamde respijtzorg, dus dat mantelzorgers ook een keer ontlast worden. Dat die ook een keer een weekend voor zichzelf hebben. Daarnaast denk ik dat we ook vanuit de WMO nog best wel meer ondersteuning kunnen bieden.
RTV Connect: Hoe zou dat eruit zien?
Nathalie Nede: Het is eigenlijk de bedoeling dat mensen ook zoveel mogelijk zelfstandig kunnen zijn en worden. We hebben een tijdje geleden een voorbeeld gehad van een meisje dat een grotere rolstoel nodig had en dat haar ouders dus een rolstoelbus moesten aanschaffen. En dat de gemeente in eerste instantie zei: die bus vergoeden we niet. De eventuele aanpassing wel maar de bus moet je zelf kopen. En dat zijn nou juist dingen waarmee je ze toch een stukje meer vrijheid geeft om aan het leven mee te kunnen doen.
RTV Connect: We hebben iedere week een stelling en deze week is die als volgt.
Stel je voor:
Je hebt een aantal kleinkinderen, waaronder een kleindochter met een lichamelijke beperking. Wat zou je willen?
A) Ik snap dat zorg en ondersteuning kostbaar is, dus dat een groot deel van de zorg door familie gedaan moet worden. Natuurlijk wil ik daar een deel van op me nemen, anders wordt de zorg onbetaalbaar.
B) Ik wil dat zorg en ondersteuning zo goed geregeld zijn dat ik, net als bij mijn andere kleinkinderen gewoon oma/opa kan zijn.
C) Mijn kleindochter zal haar hele leven zorg en ondersteuning nodig hebben. Het is goed als ze van jongs af aan leert dat ze daardoor andere relaties met haar familie heeft dan bijvoorbeeld broers of zussen.
Wat zou jouw antwoord zijn op deze vraag?
Nathalie Nede: Dat zou B zijn. Het liefst wil je natuurlijk gewoon oma kunnen zijn. Oma of opa. In A zit wel iets heel kleins waarvan je denkt ja, natuurlijk wil je ook helpen en wil je ook niet altijd een zorgverlener in hoeven te schakelen. Maar ja, in eerste instantie ben je gewoon oma en wil je je kleinkind lekker verwennen.
RTV Connect: Nou komen natuurlijk de gemeenteraadsverkiezingen eraan. Als er voor de ChristenUnie nou na de verkiezingen één punt zou veranderen voor mensen met een beperking, wat zou dat dan zijn?
Nathalie Nede: Ik denk dat er wel meer dan één punt zou moeten veranderen. Ik heb eigenlijk een heleboel punten, we hebben daar ook wel een mooie paragraaf over in ons verkiezingsprogramma. Ik denk dat we echt meer toe moeten naar het kijken naar de mensen en niet zozeer naar de regels en het geld. We moeten er gewoon voor zorgen dat iedereen mee kan doen in onze stad.
RTV Connect: Ja, dus meer naar de persoonlijke situatie kijken van mensen in plaats van algemene regels maken.
Nathalie Nede: Ja, zeker.
RTV Connect: Nou, dat lijkt me een mooi streven voor de verkiezingen. Heel veel succes in aanloop daarnaartoe en we gaan elkaar vast nog spreken voor die tijd.