Interview van RTV Connect met Robin
RTV Connect: In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart bel ik op maandag al een aantal maanden met een ervaringsdeskundige op het gebied van een inclusieve stad. Deze week gaan we het hebben over werken. Het is goed voor een samenleving als iedereen die dat kan aan het werk is. Maar dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Stel je voor dat je bijvoorbeeld een beperking hebt, dan zou dat lastiger kunnen zijn.
Aan de telefoon heb ik Robin, goeiemiddag.
Robin: Dag Eva, goeiemiddag.
RTV Connect: Wat betekent werken voor jou?
Robin: Nou, werken is voor mij een manier natuurlijk om je energie kwijt te kunnen, om je talenten te tonen, ja om je te ontwikkelen in de brede zin. En ik noem hier een klein voorbeeld, het feit dat ik hier een radio-interview aan het houden ben dat had je mij 2 of 3 jaar terug echt niet hoeven te vragen. Dan had ik knikkende knietjes, het zweet liep me van de rug en dan had ik gezegd: nee dank je, te eng, te spannend etcetera, dus ja, voor mij is dat heel belangrijk op die gebieden die ik net noem.
RTV Connect: Nou, wat fijn dat we dan nu elkaar aan de telefoon kunnen hebben.
Kun jij iets vertellen over wat jij in je werk tegenkomt waar je door je verstandelijke beperking last van hebt?
Robin: Nou, een buitenstaander die zal dat natuurlijk niet snel meemaken, maar waar je eigenlijk als eerste mee geconfronteerd wordt is het financiële stukje. Dan zal je denken, nou, het motto werken loont hoor je heel vaak en dat zou in de praktijk ook zo moeten zijn, ware het niet, in mijn geval heb ik een Wajong uitkering en daarin is het dus zo dat je mag bijverdienen. Alleen dat die grens dus vrij onduidelijk is en het dus maar zo kan zijn dat je bijvoorbeeld je werk hebt en daarin een loonsverhoging krijgt of misschien een promotie of een bonus, en dat je vanuit de uitkering gezegd wordt: je hebt eigenlijk teveel bijverdiensten gehad en dat je dus een navordering krijgt en je dus bijvoorbeeld een gedeelte van je uitkering weer terug kan betalen.
RTV Connect: Dat is niet echt stimulerend denk ik.
Robin: Nee. Nou hoor ik de luisteraar misschien thuis denken: ja, maar wacht eens even, als je dat nou op tijd thuis opgeeft dan is er niks aan de hand. Nou komt probleem twee, die verrekening wordt een x-aantal maanden later gedaan, dus je weet eigenlijk vrijwel nooit waar je aan toe bent in dat systeem.
RTV Connect: Dat is onhandig.
En als we kijken naar het werken zelf bijvoorbeeld. Merk je daarin dat je een beperking hebt?
Robin: Ik merk dat zelf op zich niet. Waar ik ook tegenaan loop: financiën is één, twee is helaas ook en ik moet ook even zeggen gelukkig waar ik nu werk heb ik ook hele leuke collega’s, maar dat er af en toe toch een soort vooroordeel heerst of waardoor er voor je gedacht wordt. En van daaruit dat je dus dat nog wel eens heel veel tijd bezig bent om uit te leggen: joh, doe die vooroordelen nou niet, luister gewoon naar mij, praat niet met me – dat heb ik ook wel eens meegemaakt – over de derde persoon terwijl je dus letterlijk en figuurlijk live aanwezig bent. Dat is natuurlijk wel heel vermoeiend, dat zou gewoon niet moeten. En ja, een verstandelijke beperking, in mijn geval, heeft niet altijd wat te maken met je intelligentie. Ik bedoel er is niks met mijn intelligentie, wij kunnen hier gewoon een normaal gesprek voeren, dus dat normale gesprek dat wij hier kunnen voeren kan een collega of wie dan ook gewoon met mij aangaan zonder dat er al die dingen bijkomen.
RTV Connect: Ja precies, jullie zijn gewoon volwaardige collega’s.
Robin: Ja, zeker. Absoluut.
RTV Connect: In samenwerking met het Apcg en Bijzonder in Arnhem hebben wij iedere week een stelling en deze week is die als volgt.
Stel je voor:
Je hebt een werkplek waar je al een tijdje werkt en bent er aan toe om nieuwe dingen te leren. Bij jouw werkgever is van alle verschillende functies heel strak afgesproken welke taken erbij horen. Je hebt een verstandelijke beperking en het werk wat je doet is te makkelijk voor je. Maar bij de volgende functie horen taken die je niet kunt doen. Wat zou je willen?
A) Ik ben al blij dat er een werkplek is waar ik mag werken, dus ik blijf het werk doen wat eigenlijk te makkelijk voor me is.
B) Ik wil met mijn werkgever kijken hoe ik nieuwe dingen kan leren en of ik andere taken kan krijgen waardoor ik plezier in mijn werk houd en mezelf kan ontwikkelen.
C) Ik snap wel dat de werkgever geen rekening met mijn beperking kan houden, dus ik moet op zoek naar een nieuwe werkplek.
Wat zou jouw antwoord zijn op deze vraag?
Robin: Ja, het zou eigenlijk niet eens een vraag moeten zijn, maar ik ga toch voor B.
Ga in gesprek met je werkgever. Wat kan je leren en wees daar duidelijk in. Misschien kan dat niet gelijk, misschien kan het op een later moment wel. En als iets niet kan dan is dat ook een duidelijk verhaal, maar ga er ook vanuit dat er nog een hele hoop wel kan.
RTV Connect: Ja, zoals dat eigenlijk voor iedere werknemer geldt toch?
Robin: Precies. En je bent natuurlijk ook op het moment dat je in dienst bent, ja, dat is een momentopname, en in mijn geval zit ik al een x-aantal jaren bij dezelfde werkgever, dus je leert en je bent natuurlijk niet dezelfde als toen je destijds in dienst kwam.
RTV Connect: Nee, precies. Ik begon het verhaal al met dat in maart natuurlijk de gemeenteraadsverkiezingen zijn, heb jij een vraag of een opdracht die je mee zou willen geven aan de Arnhemse politiek?
Robin: Ja, ik noemde net het voorbeeld van de Wajong, dat is natuurlijk wet- en regelgeving, dat ligt bij Den Haag, dus daar kan de gemeente, hoe graag ze misschien ook willen, vrij weinig mee doen. Maar wat de gemeente natuurlijk wel kan doen, die ongetwijfeld ook mensen in dienst heeft met een beperking, zij het verstandelijk of wat anders, om ze gewoon als volwaardig te zien, niet die vooroordelen te hebben, in gesprek te blijven van goh, wat kun je, wat wil je, wat is haalbaar. Ik vind ook, en dan ga ik toch een beetje terug naar de stelling, dat is C ook stiekem een beetje, zorg ook als je als werkgever nou zegt van: je bent uit je jasje gegroeid, je wilt eens wat anders, we hebben je hier alles geleerd wat je kan leren en we kunnen het je gewoon niet bieden. Wees dan ook zo eerlijk en ga met elkaar in gesprek: goh wat is de vervolgstap dan, als je het bij je huidige werkgever dus niet meer kunt krijgen als het ware.
RTV Connect: Ja, dat lijkt me een goed plan.
Aankomende vrijdag dan bel ik weer met een Arnhemse politicus, dus dan ga ik hem of haar dat zeker voorleggen. Dankjewel.