Interview van RTV Connect met Walter de Boef
RTV Connect: We begonnen deze week met het verhaal van Robin. Hij wil graag werken, maar hij is vanwege zijn beperking afhankelijk van een werkgever die met hem mee wil denken. Daarnaast geeft hij aan dat hij soms moet rekenen om te zien of werken wel loont of dat hij het risico loopt gekort te worden op zijn Wajong-uitkering.
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart werkt RTV Connect samen met het Apcg en Bijzonder in Arnhem. Iedere week lichten we één onderwerp uit het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking uit en bekijken we op vrijdag met een Arnhemse politicus hoe dat onderwerp in Arnhem verbeterd zou kunnen worden. En deze week hebben we het dus over werken en aan de telefoon heb ik Walter de Boef van Groen Links. Goeiemiddag.
Walter de Boef: Goeiemiddag Eva.
RTV Connect: Laten we beginnen met de vraag hoe het in Arnhem in het algemeen gesteld is met de mogelijkheden voor mensen met een beperking.
Walter de Boef: Ja, ik denk dat de afgelopen periode er aanzienlijke verbeteringen zijn gemaakt bijvoorbeeld met de Arnhemse Standaard voor Toegankelijkheid. Daar heeft de gemeente Arnhem echt een flinke stap gemaakt. En de toegankelijkheid voor veel publieke gebouwen is belangrijk. Maar het gaat natuurlijk ook over de stad, het gaat ook over hoe andere gebouwen, bedrijven, andere instellingen steeds meer toegankelijk worden voor mensen met een beperking.
RTV Connect: Ja, daar zit dus een hoop vooruitgang in.
Walter de Boef: Ja.
RTV Connect: Nou, dat is in ieder geval fijn.
Aan het begin van deze week hoorden we dus Robin die graag werkt maar daarbij soms tegen problemen aanloopt. Je hebt geluisterd naar zijn verhaal, hoe kijk jij daar tegenaan?
Walter de Boef: Ja, Robin was heel duidelijk in zijn vragen en dat maakte zijn zaak heel helder. Mijn insteek is echt dat Robin, in de situatie waar hij met een mentale beperking werkt bij zijn werkgever, het toch belangrijk is dat hij zich verder kan ontwikkelen. Dus ik hoop dat in deze situatie, als dat zo speelt, dat hij echt het gesprek met zijn werkgever aangaat. Zijn werkgever heeft ook plekken voor mensen zoals hij en ziet daar ook de mogelijkheden in. Maar wil die relatie tussen werknemer en werkgever, er is natuurlijk toch een één op één relatie en mocht hij toch echt in de problemen komen dan is het natuurlijk toch belangrijk om dat meer samen te doen. Als er meer mensen met een beperking of een met chronische ziekte bij dat bedrijf werken dat ze samen praten van oké, wat betekent dit voor ons, het gesprek aangaan.
Als het dan nog vastloopt dan denk ik toch ook dat mensen die op deze manier in bedrijven of organisaties werken, dezelfde rechten hebben als in elke andere organisatie. Dan kun je naar de ondernemingsraad of eventueel met de vakbond aan de slag gaan. Het is belangrijk denk ik, dat ondanks dat dit een andere relatie tussen werknemers en werkgevers is, het toch volgens het normale pad te belopen. En ik denk dat mensen als Robin dan ook heel veel bijval kunnen vinden in de organisatie. Dat steeds meer bedrijven de waarde en de kracht zien om inclusief beleid te voeren in hun personeelsbeleid.
Ik denk ook dat veel bedrijven te maken hebben met het toch steeds meer zoeken naar mensen. Ik denk dat dat ook een voordeel daarbij kan zijn.
RTV Connect: En ligt daar ook een rol voor de Arnhemse gemeenteraad?
Walter de Boef: Ik denk dat belangrijk nieuws is dat afgelopen dinsdag in de raad de petitie vrije tijd in Arnhem ook over discriminatie ging. Ik zeg niet dat dit gelijk discriminatie is, maar het gaat ook over gelijkwaardigheid. Ik denk dat de gemeenteraad met name ook kijkt met welke bedrijven zij willen werken en daar hoort een sociaal ondernemerschap bij, voor welke instellingen zij willen werken. Daar hoort ook een inclusief werkgeverschap bij. Bijvoorbeeld een punt in het programma van GroenLinks voor de komende periode is dat wij echt willen kijken dat in het aangaan van samenwerking tussen de gemeente, bijvoorbeeld als de gemeente een bepaald contract wil uitgeven voor een bepaalde dienst, wij toch de voorkeur willen geven aan bedrijven die inclusief zijn. Waaronder op een goede manier samen plekken creëren voor alle Arnhemmers, dus ook voor Arnhemmers die belemmeringen hebben of chronisch ziek zijn, dat die toch voorkeur krijgen.
Dus ik denk dat daar wel een taak ligt en daar hoort ook een taak voor de gemeente bij om daar een voorbeeld in te geven. Daar zullen wij, wat binnen de ruimte voor de gemeente is, ons echt gaan inzetten.
RTV Connect: Oké.
Iedere week hebben we in samenwerking met het Apcg en Bijzonder in Arnhem een stelling. Deze week is die als volgt:
Stel je voor, je hebt een werkplek waar je al een tijdje werkt en bent er aan toe om nieuwe dingen te leren. Bij jouw werkgever is van alle verschillende functies heel strak afgesproken welke taken erbij horen. Je hebt een verstandelijke beperking en het werk wat je doet is te makkelijk voor je. Maar bij de volgende functie horen taken die je niet kunt doen. Wat zou je willen?
A) Ik ben al blij dat er een werkplek is waar ik mag werken, dus ik blijf het werk doen wat eigenlijk te makkelijk voor me is.
B) Ik wil met mijn werkgever kijken hoe ik nieuwe dingen kan leren en of ik andere taken kan krijgen waardoor ik plezier in mijn werk houd en mezelf kan ontwikkelen.
C) Ik snap wel dat de werkgever geen rekening met mijn beperking kan houden, dus ik moet op zoek naar een nieuwe werkplek.
Het antwoord ligt misschien een beetje voor de hand, maar wat zou jouw antwoord zijn op deze vraag?
Walter de Boef: Uiteraard de tweede. En ik wil zelfs verder gaan, dat zei ik al eerder. Ik denk dat in deze werknemer-werkgever relaties ondanks dat er soms bepaalde subsidies stromen of dat mensen met een uitkering bij deze bedrijven werken, je toch vanuit een normale situatie werknemer-werkgever moet praten. Dus dat je echt ook de ontwikkeling van je werknemer stimuleert, dat hoort gewoon bij het ondernemerschap.
Dat is ook belangrijk voor de ondernemer. En ja, dat is een gesprek en daar zijn misschien wat stappen voor nodig. En dat is misschien ook wel iets voor het Apcg om zich op te richten. Om te zeggen van het is belangrijk dat die plekken er zijn, maar dat we er ook van uitgaan dat dat een normale relatie is. Waar natuurlijk wel aanpassingen nodig zijn en die zullen belangrijk blijven. Maar ik denk dat het altijd in die relatie tussen die twee moet zijn.
En ja, dan kan het soms ook naar een ander scenario A of B moeten, maar echt in gesprek gaan vanuit B en daar dan ook eventueel grote stappen in zetten is belangrijk.
En daarmee wil ik mensen echt aanmoedigen om dat samen aan te pakken in bedrijven. Ik ken veel bedrijven waar veel mensen met belemmeringen werken en ik ken een aantal mensen die daar bijvoorbeeld manager zijn. Die hebben daar meestal oog voor. Dus ik hoop echt dat werknemers dat samen met hun werkgever uit kunnen vogelen. En zo niet, ja dan zijn er andere stappen die je kunt zetten.
RTV Connect: Ja, duidelijk. Heel veel succes met de voorbereidingen op de verkiezingen en de verkiezingscampagne.