Deze week artikel 30 van het VN-verdrag Handicap: Deelname aan het culturele leven, recreatie, vrijetijds-besteding en sport
Stel je voor:
Je hoort niet goed en gebruikt een hoortoestel. Je moet je heel goed concentreren op wat anderen zeggen. Dat lukt niet goed als er veel andere geluiden zijn. De kerstvakantie staat voor de deur. Door de corona maatregelen kan niet alles, maar er worden zeker overdag verschillende leuke dingen georganiseerd. Wat zou je willen doen in de kerstvakantie?
A Ik ga niets doen, omdat ik zo slecht hoor heb ik geen interesse in het ondernemen van activiteiten
B Ik vind het leuk om dingen te ondernemen en ga naar leuke activiteiten op plekken met goede akoestiek en voorzieningen zodat ook ik kan horen wat er gezegd wordt
C Ik probeer wel dingen te doen, maar snap dat goed horende mensen geen rekening met mij kunnen houden, dus dat ik veel van wat er gebeurd moet missen.
Ervaringsverhaal: Willemien Slager aan het woord
Maandag 20 december 2021 sprak RTV Connect met Willemien Slager. Willemien is ondernemend, ze gaat bijvoorbeeld graag naar het theater of naar musea. Omdat ze slechthorend is stuit ze op hindernissen. Willemien deelt haar verhaal en vertelt wat zij nodig heeft om goed aan activiteiten in de stad mee te kunnen doen. Wat zouden culturele instellingen en horeca-ondernemers kunnen doen om beter toegankelijk te worden voor mensen die slechthorend zijn? En wat is haar oproep aan de Arnhemse politiek?
Luister het radio-interview hier terug.
Politicus aan het woord: Klaartje van Dillen – Koorn van het CDA
Vrijdag 24 december 2021 sprak RTV Connect met Klaartje van Dillen – Koorn (CDA) over het artikel uit het VN-verdrag Handicap dat deze week centraal staat: artikel 30, over deelname aan het culturele leven, recreatie, vrijetijds-besteding en sport. Welk antwoord geeft Klaartje Koorn op de ‘Vraagstelling van de week’? En in aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezing: wat kunnen mensen met een beperking of chronische ziekte van het CDA verwachten?
Luister het radio-interview hier terug.
Apcg aan het woord:
Graag naar het theater willen, maar niet alles wat er wordt gezegd mee kunnen krijgen omdat er geen ringleiding aanwezig is. Graag naar het museum willen maar niet alles kunnen bekijken omdat een deel van de zalen rolstoelontoegankelijk is. Graag naar een voorstelling willen, maar bij binnenkomst al zoveel prikkels binnen krijgen, dat je weer vertrekt. Graag naar de bios willen, maar vanaf de plek waar je mag zitten de film niet goed kunnen zien.
Arnhem presenteert zichzelf graag als culturele hoofdstad van het oosten. Maar voor mensen met een beperking zijn er nog te veel barrières die deelname aan het culturele leven bemoeilijken. Wat kan de gemeente Arnhem doen om de mogelijkheden voor mensen met een beperking te vergroten? En wat kan de gemeente Arnhem volgens het Apcg nog meer doen op het vlak van recreatie, vrijetijdsbesteding en sport?
Lees verder