Deze week artikel 13 van het VN-verdrag Handicap: Toegang tot de rechter
Stel je voor:
Voor het kunnen leiden van jouw eigen leven ben je afhankelijk van de keuzes die je wijkcoach maakt in of je hulpmiddelen krijgt en welke. Nu ben je het niet eens met de beslissing van de wijkcoach en in gesprek komen jullie er niet uit. Wat zou je willen?
A. Dat ik goede onafhankelijke ondersteuning kan inschakelen, waarin ik vertrouwen heb, die mij bijstaat in het gesprek met mijn wijkcoach/ het wijkteam
B. De wijkcoach is de professional dus ik heb mij neer te leggen bij wat die besluit.
C. Ik kan conflicten met de wijkcoach eenvoudig juridisch aanvechten, ik moet gewoon in staat zijn om zelf mijn verhaal goed te kunnen uitleggen.
Ervaringsdeskundige aan het woord: Hassan Razza
Maandag 13 december 2021 sprak RTV Connect met Hassan Razza. Hij kreeg twee wijkcoaches van de gemeente Arnhem op bezoek nadat hij een aanvraag had gedaan voor hulpmiddelen. Wat gebeurde er toen? Hij deelt zijn verhaal en doet een oproep aan de Arnhemse politiek.
Luister het radio-interview hier terug.
Cliëntondersteuner aan het woord: Stef Harweg
Als inwoners van Arnhem behoefte hebben aan iemand die helpt bij de contacten met de gemeente of het wijkteam kunnen zij de hulp inschakelen van een onafhankelijk cliëntondersteuner. De onafhankelijk cliëntondersteuner sociaal domein werkt bij Adviespunt Zorgbelang, dus niet bij de gemeente en is zodoende onafhankelijk. En…niet onbelangrijk, het kost inwoners niets.
Lees verder
Politicus aan het woord: Leo de Groot – Partij voor de Dieren
Vrijdag 17 december 2021 sprak RTV Connect met Leo de Groot van Partij voor de Dieren over het artikel uit het VN-verdrag Handicap dat deze week centraal staat: artikel 13, over toegang tot de rechter. Welk antwoord geeft Leo de Groot op de ‘Vraagstelling van de week‘? En in aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezing: wat kunnen mensen met een beperking of chronische ziekte van Partij van de Dieren verwachten?
Luister het radio-interview hier terug.
Apcg aan het woord:
Inwoners met een beperking zijn voor veel dingen afhankelijk van besluiten die (in opdracht van) de gemeente worden genomen. Deze afhankelijkheid maakt kwetsbaar. Het is daarom belangrijk dat de gemeente zorgt voor een goede rechtspositie van haar inwoners. Wat kan de gemeente Arnhem doen om de rechtspositie van mensen met een beperking te waarborgen en te versterken?
Lees hier verder