Met behoud van stemgeheim je stem uit kunnen brengen, dat is nog lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Als Apcg maken wij ons hard voor toegankelijke verkiezingen.
Wij kunnen niet zonder de inbreng van Arnhemmers zelf. Daarom horen we graag hoe jij eerdere verkiezingen hebt ervaren. Heb jij een idee hoe het beter zou kunnen, laat het ons dan weten en neem contact met ons op. We horen het graag!
Update maart 2021
Stemmen met een visuele beperking
Als je het stembiljet niet (goed) kunt zien, vanwege een visuele beperking, is het moeilijk om zelf je stem uit te brengen. Gelukkig is daar sinds een aantal jaar een oplossing voor: de stemmal. Meer informatie over het stemmen met de stemmal vind je op de site van de Oogvereniging.
Wij hebben erop aangedrongen dat de stemmal ook in de gemeente Arnhem beschikbaar zou zijn. En deze verkiezingen was dat voor het eerst het geval! RTV Arnhem heeft een video gemaakt van Marjolein die voor het eerst zelfstandig gaat stemmen met de stemmal.
We zijn heel blij dat de burgemeester heeft beloofd dat de stemmal voortaan bij alle verkiezingen zal zijn. Het mooiste zou natuurlijk zijn als er volgend jaar een stemmal voor Arnhem Noord en Arnhem Zuid beschikbaar is. Helaas is het niet haalbaar om in elk stembureau een stemmal neer te leggen. Dat maakt dat de bereikbaarheid voor sommige mensen een probleem is. In andere steden zijn hier mooie oplossingen voor bedacht, die nemen wij mee in de voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen.
Wat het betekent om voor het eerst zelf je stem te kunnen uitbrengen, vertelt Marjolein in haar blog Stemmen met gevoel:
Toen ik nog slechtziend was heb ik een keer geprobeerd zelfstandig te stemmen. Met een loep. Ik kroop zowat in het stembiljet. Ik deed heel erg mijn best. Ondanks de loep bleven voor mij de letters te klein en het stembiljet te onoverzichtelijk en moest ik toch weer mijn man vragen om voor mij te stemmen.
Lees verder
Informatie over toegankelijkheid van de verkiezingen
Zeker zolang niet alle stembureaus goed, zelfstandig toegankelijk zijn, is het heel belangrijk dat kiezers informatie over toegankelijkheid makkelijk kunnen vinden.
Met de gemeente werken wij samen, zodat kiezers met een fysieke of zintuigelijke beperking heel snel kunnen filteren welk stembureau voor hen geschikt is. Wij hebben aangegeven welke categorieën belangrijk zijn en hoe dit het best in beeld gebracht kon worden. Niet alles bleek op dit moment technisch mogelijk te zijn. Hiervoor worden met het oog op de verkiezingen van volgend jaar oplossingen gezocht.
Wij vinden het belangrijk dat de informatie over toegankelijkheid ook offline beschikbaar is.
Behalve informatie over toegankelijkheid, is het natuurlijk belangrijk dat de informatie over de verkiezingen zelf ook goed te begrijpen is. Hierover hebben we met de LFB en het Zelfregiecentrum Nijmegen een interview gegeven aan Omroep Gelderland.
Daarom hebben we met de gemeente afgesproken dat er op de gemeente pagina snel doorgeklikt kon worden naar informatie in begrijpelijke taal en informatie in Nederlandse Gebarentaal.
Toegankelijkheid stembureaus
Waar we minder tevreden over zijn, zijn de verbeteringen in de toegankelijkheid van de stembureaus zelf. Sinds 2019 moet de gemeente ervoor zorgen dat alle stembureaus zelfstandig toegankelijk zijn. Dat was bij de verkiezingen in 2019 niet het geval. De gemeente heeft toen wel alle stembureaus door een extern bureau laten testen op toegankelijkheid. Veel voorkomende knelpunten zijn bijvoorbeeld niet goed zelfstandig te openen deuren, drempels en geen gehandicapten parkeerplaats dichtbij de ingang.
Wij hebben toen aangegeven dat er een plan moest komen om de stemlocaties blijvend toegankelijk te maken. Veel van de stemlocaties zijn in gebouwen die ook de rest van het jaar goed toegankelijk moeten zijn, zoals buurthuizen en scholen.
Omdat nog niet zo’n plan is, hebben wij een brief naar de gemeenteraad gestuurd.
Door corona waren deze verkiezingen natuurlijk anders dan andere jaren. Er waren veel stembureaus die eerder niet als stembureau meededen, zoals bijvoorbeeld Pathé en Musis. We zijn blij dat de gemeente de nieuwe stemlocaties ook heeft laten toetsen op toegankelijkheid.
Omdat er sinds 2019 geen verbeteringen aan de toegankelijkheid van de bestaande stemlocaties zijn gedaan hebben wij met de gemeente afgesproken dat er zoveel mogelijk tijdelijke maatregelen genomen moesten worden, bijvoorbeeld door goede drempelhulpen neer te leggen.
Een andere tijdelijke oplossing kwam door de coronamaatregelen. Voor goede ventilatie stonden op de stembureaus veel van de deuren open. Dat maakte het ook makkelijker om deze verkiezingen zelfstandig binnen te komen.
Dat is geen blijvende oplossing, want op de andere dagen van het jaar is dat niet het geval. En waarschijnlijk zullen bij verkiezingen zonder corona de deuren gewoon weer dicht blijven, omdat het nu wel erg fris was op sommige locaties.
Hoe nu verder?
In de gemeenteraad zijn naar aanleiding van onze brief vragen gesteld. De burgemeester heeft toegezegd dat de gemeente blijft werken aan toegankelijke verkiezingen en daarover met het Apcg in gesprek gaat.
Wij zullen blijven aangeven dat er een vaste oplossing moet komen voor de stemlocaties. Want, locaties die stembureau zijn, hebben op de andere 364 dagen van het jaar vaak ook een belangrijke functie voor inwoners. Wij willen dat in een plan voor de toegankelijkheid van de verkiezingen, ook gekeken wordt hoe deze locaties op de andere dagen van het jaar goed toegankelijk kunnen worden gemaakt.
We snappen dat dit kan betekenen dat er voor de verkiezingen volgend jaar misschien nog met tijdelijke oplossingen moet worden gewerkt. Maar we zien graag een echt goede oplossing voor de toegankelijkheid van het gebouw in alle functies die het heeft.
Ook op ons wensenlijstje staat een gebarentalig stembureau. Afgelopen verkiezingen was er in Utrecht voor het eerst zo’n stembureau. Voor mensen die Nederlandse gebarentaal als moedertaal hebben, maakte dit het stemmen veel gemakkelijker.
Bij deze een oproep aan iedereen die ook graag zo’n gebarentalig stembureau in Arnhem zou willen en daar over mee kan denken, neem contact met ons op!
Op verschillende plekken in Nederland waren mensen met een lichtverstandelijke beperking en zonder als prokkelduo aan het werk als stembureaulid. Vind jij dat dit in Arnhem ook zou moeten bij de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Laat het ons weten!