Algemene toegankelijkheid | Vrije tijd | Arnhemse Standaard Toegankelijkheid
In 2018 is door de gemeente de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid ontwikkeld. In de AST is opgenomen aan welke criteria of richtlijnen moet worden voldaan bij nieuwbouw en verbouw van gebouwen, inrichting van de Openbare Ruimte en evenementen. Bron van kennis hiervoor is de ITstandaard2018, met een aantal aanvullende wensen. Ook is opgenomen dat toekomstige gebruikers worden betrokken bij het ontwerpproces. Het Apcg wordt als adviseur betrokken bij alle fasen van het ontwerp/bouwproces. Op basis van onze ervaring en expertise kunnen we een overstijgend advies geven voor het gebruik met verschillende beperkingen en hulpmiddelen.
Het Apcg is nauw betrokken geweest bij het tot stand komen van de AST. Basis onder de AST is het rapport dat wij in juni hebben opgesteld. Voor dit rapport hebben ervaringsdeskundigen uit verschillende gebruikersgroepen een dwarsdoorsnede van gebouwen in bezit van de gemeente geschouwd. Op deze manier hebben we de meest voorkomende knelpunten op het gebied van toegankelijkheid in kaart gebracht. Zo hebben we laten zien dat met alleen de bouwwet de toegankelijkheid niet geborgd is. In Arnhem werd weliswaar ook gebruik gemaakt van het Handboek van Toegankelijkheid, maar dit werd niet op alle elementen toegepast.
In maart 2019 is de AST door de Raad besproken en vastgesteld. Het Apcg heeft hierbij ingesproken en o.a. gevraagd om een beheerbudget voor Openbare Ruimte en een stimuleringsfonds voor ondernemers. In een amendement heeft de Raad verzocht om een volledige inventarisatie van de financiële consequenties en een financiële dekking daarvan. De raadsbrief over de financiële consequenties is 18 september 2019 besproken. Ook hierbij heeft het Apcg ingesproken.
Ervaringsdeskundigen aan het woord
Een aantal van onze ervaringsdeskundigen vertellen waar ze op letten bij het schouwen, en wat hun ultieme wens is op het gebied van toegankelijkheid.
APCG schouwers over de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid:
Transcript interview Marjolein
Radiointerview met Dick Cochius, voorzitter van het Apcg:
Interview met Henri Derksen over de AST
Gehandicapten willen ruim baan
Van John Bruinsma
De gemeente Arnhem moet de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor gehandicapten vastleggen in een norm, aldus het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG). Het platform doet die aanbeveling op basis van een onderzoek dat het op verzoek van het Arnhems gemeentebestuur deed naar de toegankelijkheid van openbare gebouwen voor mensen met een lichamelijke beperking.
Lees meer
Arnhem test gebouwen op onder andere rolstoeltoegankelijkheid
5 juli 2018
In samenwerking met het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (Apcg) heeft de gemeente Arnhem eerste stappen gezet naar een Arnhemse norm voor toegankelijkheid.
Zie ook de video en het transcript van de toezegging van de wethouder voor de ontwikkeling van de Arnhemse norm met betrekking tot toegankelijkheid van gebouwen voor gehandicapten.