Stel je voor:
Door een ongeluk kun je niet meer lopen en maak je voortaan gebruik van een rolstoel. Waar zou je willen wonen?
- In een instelling, daar is alles voor me geregeld
- Waar ik nu woon of in elk geval in de buurt, hier wonen ook mijn familie en vrienden
- Dat maakt me niet uit, als ik maar goede zorg krijg.
Ervaringsdeskundige aan het woord:
Maandag 8 november 2021 sprak RTV Arnhem met Tim Kroesbergen.
Luister het radio-interview hier terug en lees hier het transcript.
Politicus aan het woord:
Vrijdag 12 november 2021 sprak RTV Arnhem met Lea Manders van Arnhem Centraal over het artikel uit het VN-verdrag Handicap dat deze week centraal staat: artikel 19, over Het recht op zelfstandig wonen en deel uitmaken van de maatschappij.
Luister het radio-interview hier terug en lees hier het transcript.
Artikel 19 Zelfstandig wonen en deel uitmaken van de maatschappij
Eerder besteedden we aandacht aan de problemen die mensen ondervinden bij het vinden van geschikte woonruimte, wanneer ze door hun beperking prikkelgevoelig zijn. Deze week kijken we naar andere problemen op dit gebied die je kunt ervaren wanneer je een beperking hebt.
Daarbij vinden we het belangrijk om nogmaals te benoemen dat wonen een grondrecht is.
Dat is ook bij alle woonprotesten duidelijk te horen en te lezen. Helaas is de wooncrisis die nu veel mensen treft, voor mensen met een beperking al veel langer aan de hand.
Wanneer je gebruik maakt van een rolstoel is het lastig om passende woonruimte te vinden, omdat er maar heel weinig woningen geschikt zijn om in te wonen. Laat staan dat je bij je buren op bezoek kunt.
Als je voor dagelijkse handelingen ondersteuning nodig hebt, wordt de keuze nog verder beperkt. In dat geval kun je vaak zelf niet bepalen waar je wilt wonen, maar wordt dat door de organisatie die de ondersteuning levert bepaalt.
En stel je voor dat je 24 uur per dag ondersteuning nodig hebt, dan betekent het vaak dat je samen met anderen moet wonen. Nu zijn er natuurlijk allerlei plekken in Nederland waar mensen samen bijvoorbeeld een woongroep of studentenhuis vormen. Groot verschil is dat je dan invloed hebt op de mensen met wie je gaat wonen. Wanneer je ondersteuning nodig hebt die alleen in een instelling geboden wordt, is het de instelling die bepaalt wie jouw huisgenoten worden.
En als wonen en ondersteuning gekoppeld zijn, ontstaan er problemen wanneer er iets veranderd in de hoeveelheid ondersteuning die je nodig hebt. Zo kan het zijn dat mensen gedwongen worden te verhuizen wanneer ze meer of minder ondersteuning nodig hebben. Omdat de organisatie die de zorg levert niet meer de juiste ondersteuning kan bieden of niet meer genoeg geld kan verdienen aan de ondersteuning.
Zo gaan de problemen die mensen met een beperking ervaren bij het vinden van passende woonruimte dus nog stuk verder dan de beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen.
Daar moet de landelijke overheid voor in actie komen, maar ook de gemeente kan hier verantwoordelijkheid in nemen:
- Door bij gesprekken over bouwplannen het belang van toegankelijk en flexibel bouwen te benadrukken en te stimuleren.
- Door in kaart te brengen hoeveel mensen met een beperking op dit moment problemen ervaren met wonen en wat hun concrete woonbehoeften zijn. Met speciale aandacht voor mensen die gebruik maken van een rolstoel. Belangrijk is dat er geen algemene inventarisatie van woonwensen komt, maar dat echt inzicht komt in welke inwoners nu niet passend wonen en wat voor soort woning zij nodig hebben.
- Door met inwoners met een beperking, woningcoöperaties, projectontwikkelaars en organisaties die zorg en ondersteuning bieden te kijken naar nieuwe manieren om wonen met ondersteuning in de buurt te organiseren. Waarbij mensen meer invloed hebben op de plek waar ze wonen, met wie ze wonen en van wie ze zorg ontvangen. Daar zou ook gezocht moeten worden naar een manier om te zorgen dat mensen niet meer gedwongen hoeven te verhuizen als hun ondersteuningsbehoefte veranderd.
- Ondersteun wooninitiatieven van mensen met een beperking die zelf ideeën hebben over hoe zij willen (samen)wonen. Zoals Klasse wonen of een Nijmeegs initiatief Mindset wonen.
- Kijk bij het verduurzamen van woningen hoe verbeteringen in toegankelijkheid kunnen worden meegenomen, zoals geluidsisolatie en ook de bezoekbaarheid van woningen door mensen die gebruik maken van een rolstoel of rollator.
- Zorg voor ruimte om met de WMO woonaanpassingen mogelijk te maken die misschien minder standaard zijn, zodat kinderen met een beperking thuis kunnen blijven wonen, geluidsisolatie verbeterd kan worden etc.
Wonen is een belangrijk mensenrecht en voorwaarde om je thuis te voelen in de samenleving!
Leestip: Hoe kunnen gemeenten en woningcorporaties bijdragen aan voldoende (geschikte) woningen voor mensen met een fysieke beperking? Platform 31 onderzocht dit uit in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Kijktip: Kassa 9 oktober 2021: Mensen met een beperking hard getroffen door woningtekort (01:17 – 10:50)
Zie ook: Het recht op zelfstandig wonen en deel uitmaken van de maatschappij – I