Positie van mensen met een beperking gaat achteruit ondanks VN-verdrag Handicap
Het gaat niet goed met het uitvoeren van het VN-verdrag Handicap in Nederland. Dat is te lezen in de schaduwrapportage van de Alliantie VN-verdrag Handicap. Wat blijkt? Op veel gebieden is de positie van mensen met een beperking verslechterd sinds de invoering in 2016. De werkloosheid stijgt, armoede neemt toe, wachtlijsten in het speciaal onderwijs groeien en er zijn meer gedwongen behandelingen en opnames. Ook is er een tekort aan betaalbare aangepaste woningen. De schaduwrapportage wordt in 2020 aangeboden aan het VN-comité in Genève. De schaduwrapportage is een van de drie manieren waarop de uitvoering van het VN-verdrag Handicap wordt bijgehouden door de VN. De Nederlandse Staat rapporteert elke vier jaar aan het in Genève gevestigde VN-comité, net als het College voor de Rechten van de Mens.
Lees meer
Schaduwrapportage VN-verdrag Handicap (Pdf)
Schaduwrapport eenvoudige versie (Pdf)
Zie ook: Hart van Nederland over VN-verdrag Handicap met o.a. Tim uit Arnhem (vanaf 16 minuten)
Donderdag 19 december is in de Tweede Kamer de voortgang van de uitvoering VN-verdrag Handicap besproken. Daarbij kwam ook de Schaduwrapportage van de Alliantie VN-verdrag Handicap aan de orde.
Brief van de Alliantie aan Tweede Kamer VN-verdrag Handicap (Pdf)
Zie ook: Ricks input voor het Kamerdebat
Hoe toegankelijk zijn goederen en diensten voor mensen met een beperking? Het College rapporteert.
Voor de toegankelijkheid van goederen en diensten voor mensen met een beperking in het private en het publieke domein heeft de overheid de afgelopen drie jaar al veel in gang gezet. Tegelijkertijd merken mensen met een beperking daar in hun dagelijks leven soms nog niet veel van en zijn er grote verschillen, bijvoorbeeld tussen fysieke en digitale toegankelijkheid. Dat constateert het College voor de Rechten van de Mens ruim drie jaar na de ratificatie van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking.
Lees meer
Lees hier het verhaal van Mariska uit Arnhem die vertelt hoe moeilijk het is om een woning te vinden als je gevoelig bent voor prikkels, zoals geluiden.
Rapportage – Toegankelijkheid van goederen en diensten (Pdf)
Van medisch model naar sociaal model
Vaker dan je denkt worden mensen met een beperking buitengesloten van alledaagse zaken, meestal onbedoeld of onbewust. Dat komt doordat we in Nederland gewend zijn onze samenleving in te richten op basis van hoe de meeste mensen zijn – en iedereen die niet is zoals de meeste mensen moet zich zoveel mogelijk aanpassen. Dat kan en moet anders. En dat begint met kijken vanuit een ander perspectief.
Om hier meer bewustwording over te creëren heeft de Alliantie in samenwerking met Mari Sanders (filmregisseur van o.a. De Rolstoel Roadmovie en 80% ongeschikt) een video gemaakt die uitlegt wat het verschil is tussen het medisch model en het sociaal model.
Kijk ook het webinar ‘Het mensenrechten model’ terug (13 december)
Prikkelgevoeligheid en toegankelijkheid
Het afgelopen jaar heeft het Apcg, samen met ervaringsdeskundigen met allerlei verschillende achtergronden, onderzocht hoe de toegankelijkheid van de openbare ruimte en gebouwen verbeterd kan worden voor mensen met een prikkelgevoeligheid. In de folder geven we verschillende voorbeelden. Op 12 december is de folder gepresenteerd aan ambtenaren van de gemeente en afgevaardigden van Iederin, Pbtconsult en Mind. Dit is weer een stap op weg naar een meer inclusief Arnhem!
Theaterstudio in Arnhem voor iedereen met en zonder een zorgachtergrond
Speels Collectief is druk aan het repeteren voor de voorstelling ‘Interval’
Sanne heeft vijf jaar geleden, samen met Merel van Lieshout, Speels Collectief opgezet, een theaterstudio voor iedereen met en zonder een zorgachtergrond. “We zijn klein begonnen tijdens onze opleiding op ArtEZ, met een paar spelers. En nu, vijf jaar later, werken we met twee groepen en zijn we ook actief in Brabant. Het bijzondere aan Speels Collectief is de unieke vorm van theater maken. Bij ons heeft iedereen eigen inbreng en leren de spelers en de studenten van ArtEZ en de HAN van elkaar. Het is heel mooi om te zien. We willen meer bekendheid en meer samenwerken met andere organisaties. We worden steeds meer gevonden door anderen, maar we zijn op zoek naar nog meer verbindingen en speelplekken.”
Lees verder
Inclusieve arbeidsmarkt nog ver weg
Ieder(in) heeft onderzoek gedaan naar de inclusieve arbeidsmarkt. Wat is nodig zodat iedereen kan deelnemen aan de arbeidsmarkt? We hebben 30 mensen met een arbeidsbeperking geïnterviewd. Ook zijn we de literatuur ingedoken.
Lees meer
Lees ook: ‘Participatiewet pakt ook niet goed uit voor blinden en slechtzienden’
Gemeente Arnhem scheldt schulden van honderden inwoners kwijt
Honderden Arnhemmers beginnen het nieuwe jaar met een schone lei: de gemeente scheldt hun schulden kwijt, als onderdeel van nieuw beleid dat op 1 januari ingaat. Het gaat om inwoners die al drie jaar lang met een betalingsregeling van hun schuld proberen af te komen, maar bij wie dat nog niet is gelukt.
Lees meer
Melding openbare ruimte bij gemeente wordt makkelijker met Fixi
Wie in Arnhem een losse stoeptegel, afvaldumpingen of een kapotte lantaarnpaal ziet, kan sinds kort een stuk eenvoudiger een melding maken bij de gemeente. Vanaf 9 december werkt Arnhem met een nieuw meldingensysteem: Fixi. Fixi is een gebruiksvriendelijke tool die via een gratis app op je smartphone of website te gebruiken is.
Lees meer
MIND: Bij verplichte zorg moet zorgvuldigheid het vertrekpunt zijn
De Wet verplichte ggz kent verbeteringen, maar het is afhankelijk van de inzet van het gehéle veld of ze ook daadwerkelijk gerealiseerd worden.
De Wet verplichte ggz (Wvggz) treedt per 1 januari 2020 in werking. Afgelopen jaren heeft MIND zich ervoor ingezet dat de wet zo goed mogelijk geïmplementeerd wordt. Aan de vooravond van de invoering dringt MIND aan op uiterste zorgvuldigheid bij de toepassing van verplichte zorg: deze mag alléén worden gegeven als er géén andere mogelijkheden meer zijn. De Wvggz beoogt onder meer om de zorgvuldigheid van de besluitvorming rondom dwang in de ggz te verbeteren. MIND wil een meldpunt voor ervaringen met de Wvggz openen, zodat we signalen van cliënten en naasten kunnen verzamelen en beter zicht krijgen op de praktijk rondom verplichte zorg in 2020.
Lees meer
Lees hier meer informatie over de Wvggz, de brochure zorgmachtiging (voor betrokkenen) en de brochure crisismaatregel (voor betrokkenen).
ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat
ProDemos hield op de landelijke dag van de LFB een workshop over democratie. Tim en Michiel van de LFB gingen met Rick van Well van ProDemos in gesprek. Over wat ProDemos doet en wat democratie is.
Lees meer
Meldpunt Ieder(in) opent 6 januari
Op 6 januari 2020 gaat het nieuwe meldpunt van Ieder(in) open. Heb je een vraag over zorg of ondersteuning? Stuit je op problemen bij het aanvragen van voorzieningen voor thuis, op school of op het werk? Of heb je andere problemen die te maken hebben met je beperking? Neem contact op met het Meldpunt van Ieder(in).
Lees meer
Verbod op discriminatie vanwege handicap of geaardheid mogelijk in Grondwet
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het ‘non-discriminatiebeginsel’ in de Grondwet wordt uitgebreid. Er zou aan moeten worden toegevoegd dat ook discriminatie vanwege “handicap of seksuele gerichtheid” niet is toegestaan. Een initiatiefwet van D66, GroenLinks en PvdA kreeg vandaag in de Tweede Kamer vooral lof.
Lees meer
Reiziger beoordeelt vervoer Avan met 7,8
Recent is een onafhankelijk klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd onder bijna 2.600 reizigers die regelmatig gebruik maken van Avan. In 2017 kreeg Avan nog een 7,5 voor de kwaliteit van het vervoer en een 7,3 als totaalcijfer. Nu beoordelen reizigers de kwaliteit van het vervoer van Avan met een 7,8. Vooral over de chauffeur zijn reizigers tevreden. Rijstijl, klantvriendelijkheid, communicatie en hulp bij in- en uitstappen scoren ruim boven de 8. De kwaliteit van de klachtafhandeling wordt gewaardeerd op een 5,6. Wel een hogere waardering dan in 2017 (5,1) maar een duidelijk punt ter verbetering.
Lees meer
Lees ook: Samenvatting Avan respons 2019 (PDF)
Blog van Marjolein
Harvey gaat binnenkort met pensioen. Daar heeft hij niet voor hoeven staken of demonstreren. Hij heeft goede arbeidsvoorwaarden. Zonder hem bakt vrouwtje er niks van op straat. Dat weet hij. Dus hij heeft een goede onderhandelingspositie. Harvey mag dan lekker bij ons van zijn oude dag gaan genieten. Hij heeft dat dubbel en dwars verdiend. En dan mag een andere hond zijn taken gaan overnemen.
Lees verder
Agenda
8 januari 2020, Arnhem.
Prokkel
Netwerkbijeenkomst Gelderland 2020
18 februari 2020, Arnhem
Arnhems Sportgala
Op dinsdag 18 februari 2020 organiseert Sportbedrijf Arnhem weer het Arnhems Sportgala. Het sportgala vindt plaats in Stadstheater Arnhem (Velperbinnensingel 10, 6811 BP Arnhem) en begint om 19.00 uur.
december 2019 en januari 2020, Amsterdam
Kunst toegankelijk gemaakt in Amsterdam
Toegankelijkheid is een belangrijk thema van de Oogvereniging, onder meer toegankelijkheid van musea en kunstbeleving. Sinds een aantal jaar organiseren verschillende musea speciale rondleidingen voor blinden en slechtzienden. Tijdens deze rondleidingen is er vaak de mogelijkheid om objecten te voelen. In december en januari bieden het Rijksmuseum en het Stedelijk museum in Amsterdam interessante rondleidingen aan, van oude meesters tot een rondleiding in het concertgebouw.
1x per maand, Amsterdam
Prikkelarme avondopenstelling Rijksmuseum
Het Rijksmuseum is voor iedereen en iedereen is welkom. Ze streven ernaar het bezoek voor alle mensen zo prettig mogelijk te maken. Sommige mensen hebben iets meer rust en ruimte nodig. Bijvoorbeeld mensen met autisme, niet-aangeboren hersenletsel, hyperacusis, burn-out of ziekte. Voor hen kan een museumbezoek heel vermoeiend zijn. Daarom organiseert het Rijksmuseum één keer per maand een prikkelarme avondopenstelling bedoeld voor mensen voor wie vanwege overprikkeling een museumbezoek tijdens reguliere openingstijden echt niet gaat.
Het Apcg wenst u fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2020!
Wij zijn gesloten van 20 december tot 6 januari
Als u zich voor deze nieuwsbrief wilt afmelden, stuurt u dan een mail naar info@apcg.nl