Het Apcg geeft al ruim 30 jaar voorlichting aan de bovenbouw van de basisschool, het voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs in Arnhem. De voorlichting wordt gegeven door ervaringsdeskundigen die vertellen en laten zien hoe het is om te leven met een beperking. Bij de basisscholen ligt de nadruk op kennismaking met en bij het voortgezet onderwijs op bewustwording. Het programma voor het beroepsonderwijs is gericht op informatie en voorlichting.
Basisscholen
Een ontmoeting met mensen die een (zichtbare) handicap hebben levert vaak veel vragen op. Kinderen durven die vragen meestal te stellen. Dat is maar goed ook, want door met elkaar in gesprek te gaan, leer je elkaar kennen. Daarom vindt het Apcg het belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met mensen met een handicap. De ervaring is iedere keer dat deze les grote indruk maakt op de kinderen.
Hoe zien de voorlichtingslessen eruit?
In een lesprogramma van ongeveer anderhalf uur geven drie voorlichters informatie en beantwoorden ze vragen over het dagelijkse leven met een beperking. Wat betekent het om bijvoorbeeld spastisch, blind, of rolstoelgebruiker te zijn? Daarna kunnen de kinderen dit zelf ervaren door geblinddoekt of in een rolstoel een parcours af te leggen en kennis te maken met allerlei hulpmiddelen. Aan het eind van de les krijgen alle leerlingen een braillekaart en een handalfabet mee naar huis.
Voorbereiding op de les
In 2016 hebben een aantal voorlichters een filmpje laten maken over hoe zij omgaan met hun beperking in de eigen thuissituatie. Hierin laten ze zien welke aanpassingen zij thuis hebben en hoe ze bepaalde situaties oplossen. De filmpjes kunnen door de scholen worden gebruikt als introductie of aanvulling op de lessen. Het is bijvoorbeeld leuk als de scholen de filmpjes tonen ter voorbereiding op de les, dan kunnen de kinderen hierover nog vragen stellen.
Filmpjes:
ondertiteling aanwezig
transcript (geschreven weergave van gesproken tekst)
ondertiteling aanwezig
transcript (geschreven weergave van gesproken tekst)
Voortgezet onderwijs
In een lesprogramma van 50 minuten (één lesuur) gaan voorlichters in gesprek over bestaande vooroordelen, communicatie en bejegening, om bewustwording op gang te brengen. Zo bevorderen we dat er meer vanzelfsprekend rekening wordt gehouden met de participatie van alle mensen in de maatschappij.
Beroepsonderwijs
Op verzoek geeft het Apcg ook voorlichting aan het hulpverlenend beroepsonderwijs (mbo) om toekomstige beroepskrachten voor te bereiden op het beroepsmatig omgaan en behandelen van mensen met een beperking. Het programma wordt op maat afgestemd met de docent.
Aanmelding
Elk jaar worden de scholen in Arnhem gebeld door een van onze vrijwilligers. U kunt ook zelf contact met ons opnemen.
Toegankelijkheid van de locatie
Het is belangrijk dat de school en ook de leslocatie rolstoeltoegankelijk is. Concreet betekent dit dat er in het geval van trappen of treetjes, een hellingbaan of lift aanwezig moet zijn. Drempels bij de ingang en op de route naar de locatie mogen niet hoger zijn dan twee centimeter. Omdat niet elk leslokaal even toegankelijk is, kiezen sommige scholen er voor de voorlichting te verplaatsen naar de aula of de gymzaal. Twijfelt u over de toegankelijk van uw school, dan kunt u ons bellen om te overleggen over mogelijke oplossingen.
Kosten
Wij vragen per les een bijdrage van 25 euro, voor vergoeding van de reiskosten en de aanschaf van materialen. Bij afname van meer dan drie lessen tegelijkertijd, geldt een kortingsregeling.