Algemene toegankelijkheid | Vrije tijd | Arnhemse Standaard Toegankelijkheid
Kijk voor aankondigingen in de agenda.
Natuur
Op steeds meer plaatsen in Nederland kun je, ook met een beperking, genieten van de natuur. Er zijn veel paden rolstoelvriendelijk gemaakt en er zijn rustplekken. Informatie over natuurroutes vind je o.a. op de pagina van Groen en Handicap (www.natuurzonderdrempels.nl) en Natuurmonumenten (www.nm.nl/rolstoelvriendelijk). Natuurmonumenten heeft ook een handige route app ‘Natuurroutes Natuur- monumenten’.
In Arnhem heeft Rolstoeltoegankelijk Arnhem het voortouw genomen, samen met de boswachter, voor meer rolstoeltoegankelijke routes in de parken en bossen. Op 15 juni is een eerste rolstoelwandeling georganiseerd in park Sonsbeek. Hier vind je een korte impressie (pdf).
Wat betreft sport en kunst betreft kunnen mensen met een beperking in Arnhem steeds beter aan hun trekken komen:
Sport
Ook als je een beperking hebt, zijn er veel mogelijkheden om te gaan sporten. Vraagt u zich af wat u zou kunnen doen? In samenwerking met De Onderwijsspecialisten geeft Sportbedrijf Arnhem antwoord op uw vragen en bieden ze u advies en begeleiding. Kijk voor meer informatie op www.unieksporten.nl. Op de website kunt u op een handige manier zoeken naar sportverenigingen die aangepaste sport aanbieden.
Kunst en cultuur
Meespelen in een toneelstuk, muziekspelen in een orkest, schilderen of boetseren; ook binnen het kunstaanbod zijn er steeds meer mogelijk voor mensen met een beperking. KOM (staat voor Kunst-Ontmoeten-Meedoen) is een kunstschool voor iedereen in Gelderland die, om wat voor reden dan ook, aansluiting mist met het reguliere kunstaanbod. Het kunstaanbod is zeer divers en varieert van jaarcursussen met een doorlopende leerlijn tot workshops voor één dag.
Verder kunt u ook uw creativiteit verder ontwikkelen bij Stichting Rock & Rolstoel Producties: een creatieve organisatie die verschillende projecten uitvoert op het gebied van theater, film en muziek.
Turning sights
Een choreografie van Jurriën Schobben, gedanst door onze blinde vrijwilliger Veronique van Velzen in het Stadstheater Arnhem.
Schouw Fokus Filmtheater
In april 2018 is Focus Filmtheater getoetst op toegankelijkheid. Het gebouw is in het algemeen goed bruikbaar voor mensen met een fysieke of zintuiglijke beperking. Zo zijn er 2 toegankelijke toiletten, rolstoelplekken in elke zaal, 1 ruime lift en voorzieningen voor slechtzienden en slechthorenden aanwezig. Er zijn ook wel enkele aandachtspunten. Lees voor meer details het uitgebreide verslag met foto’s, en de persoonlijke bezoekerservaring van onze voorzitter.
Onderzoek Apcg toegankelijkheid horeca
In 2012 heeft het Apcg de horeca in de binnenstad onderzocht op toegankelijkheid. Dat heeft geleid tot de folder ‘Uit in Arnhem’. Uit dit onderzoek blijkt dat de Arnhemse binnenstadshoreca zeker rekening houdt met mensen met een beperking, al is het slecht gesteld met de akoestiek in de Arnhemse horecagelegenheden.
Zowel de Gelderlander als RTV Arnhem, zie filmpje besteedden aandacht aan het onderzoek over de toegankelijkheid van de horeca.
Horeca en evenementen
Het Apcg heeft op verzoek van de gemeente een handout samengesteld, met tips om de toegankelijkheid van de Arnhemse horeca en evenementen te verbeteren. Hierin staat ook een overzicht van toegankelijke toiletten. De gemeente zal deze handout aan alle organisatoren van evenementen meegeven.