Stel je eens voor:
De klap land als een mokerslag op mijn lijf. Mijn hart slaat over. Ik begin te trillen, mijn ogen gesperd en alert. Ik slaak een diepe zucht. Het was slechts de deur van de buren. Ze zijn thuis. Hun voetstappen op de trap dreunen door mijn hoofd. Dan volgen er bastonen, het gerinkel van kopjes, de centrifugerende wasmachine die als een helikopter lijkt op te stijgen. Ik knijp mijn hoofd bijna fijn. Stopte het maar! Kon ik hier maar weg. Waarom horen anderen dit niet? Waarom komt alles zo binnen?
Wat als je morgen opeens prikkelgevoelig bent? Denk je dat je dan nog in je huidige woning zou kunnen blijven wonen?
A. Jazeker, in mijn woning hoor ik geen geluiden van buren of buiten
B. Nee, mijn woning is erg gehorig
C. Misschien, maar dan zou er wel geluidsisolatie nodig zijn …
Wat zeggen de mensen op straat?
RTV Arnhem zocht het uit. Bekijk hier het videofragment.
Ervaringsdeskundige aan het woord:
Maandag 18 oktober 2021 sprak RTV Arnhem met Mariska van Dasselaar.
Luister het radio-interview hier terug en lees hier het transcript.
En lees hier een interview met Mariska: Mariska wil meer geluidsisolatie: ‘Ik kan thuis niet aan de prikkels ontsnappen’
Politicus aan het woord:
Vrijdag 22 oktober 2021 sprak RTV Arnhem met Gerrie Elfrink van de SP over het artikel uit het VN-verdrag Handicap dat deze week centraal staat: artikel 19, het recht op zelfstandig wonen en deel uitmaken van de maatschappij.
Luister hier het radio-interview terug en lees hier het transcript.
Artikel 19 Zelfstandig wonen en deel uitmaken van de maatschappij
In het najaar van 2021 waren er in verschillende steden woonprotesten. Het vinden van een woning is een probleem voor veel mensen. Dat is zeker het geval, wanneer niet elke woning voor jou geschikt is, omdat er bij de bouw van woningen geen rekening wordt gehouden met het feit dat mensen verschillen bijvoorbeeld in hoe ze zich in huis bewegen of hoe ze reageren op geluid, licht of andere prikkels.
Wonen is een heel belangrijk grondrecht, dus is het belangrijk dat het zo wordt georganiseerd dat mensen met een beperking niet worden uitgesloten van dit recht. Omdat wonen zo’n belangrijk en actueel probleem is, zullen we er vaker aandacht aan besteden.
Deze week gaat over het vinden van passende woonruimte, wanneer je extra gevoelig bent voor prikkels. Geluid is een prikkel die voor het voor sommige mensen heel lastig of zelfs onmogelijk maakt om een geschikte woonruimte te vinden. Dan gaat het om mensen die bijvoorbeeld door hun psychische kwetsbaarheid (bijv. PTSS, autisme, psychose gevoeligheid of A(D)HD) of niet aangeboren hersenletsel extra gevoelig zijn voor prikkels.
Als je een woning zoekt, is het op dit moment niet mogelijk om informatie te vinden over hoe gehorig woningen zijn. Wanneer dit vooraf inzichtelijk zou zijn bijvoorbeeld op Entrée, dan kunnen mensen een betere keuze maken over of een woning geschikt voor ze is. Onderzocht moet worden hoe mensen die prikkelgevoelig zijn voorrang kunnen krijgen voor prikkelarme woningen/ woonomgeving.
Als mensen een woning hebben waar blijkt dat ze veel problemen ervaren door geluidsprikkels, dan zou gekeken moeten worden of woonaanpassingen kunnen helpen om deze problemen op te lossen.
En, op steeds meer plekken werken woningcoöperaties aan het verduurzamen van sociale huurwoningen. Daarbij worden woningen grondig verbouwd. Wij zouden graag zien dat dit in één keer goed gebeurd, door ook te kijken hoe geluidsisolatie meegenomen kan worden. Isolerende beglazing helpt om warmte binnen te houden en geluid buiten. Maar een deel van de geluidsprikkels komt van naast/ boven of ondergelegen woningen. Dat vraagt om andere maatregelen, waar nu nog onvoldoende aandacht voor is. Want je kunt pas echt spreken van het verduurzamen van de woningvoorraad wanneer je dat voor iedereen doet.
Leestip: in 2019 werkte Mariska mee aan het rapport van het college voor de rechten van de mens over het VN verdrag Handicap. Via deze link kun je het rapport downloaden, het interview met Mariska vind je op pagina 50 en 51.