Terugblik Week van de Toegankelijkheid
Van 2 t/m 6 oktober was de Week van de Toegankelijkheid. Overal in het land vonden activiteiten plaats om de toegankelijkheid te verbeteren, ook in Arnhem. Wij organiseerden in samenwerking met Platform Binnenstad Arnhem en de gemeente Arnhem een actie om bij ondernemers aandacht te vestigen op het belang van toegankelijkheid. Daarvoor gingen onze ervaringsdeskundigen op dinsdag 3 oktober bij ondernemers in de binnenstad langs om een folder met tips over toegankelijk ondernemen uit te delen. Aansluitend installeerde onze voorzitter Marjolein van den Broek, samen met Maurits van de Geijn, wethouder Inclusie, en Veronique Gallé, voorzitter van ondernemersvereniging City Centrum Arnhem, deurbellen bij restaurant Momento en boekhandel het Colofon.
Een andere activiteit die plaats vond in de Week van de Toegankelijkheid was de presentatie van het handboek voor de Openbare Ruimte op donderdag 5 oktober. In dit handboek heeft de gemeente vastgelegd aan welke richtlijnen de openbare ruimte moet voldoen.
Bezoek onze website voor een terugblik op de week, waarin we ook meer schrijven over het toegankelijkheidsfonds voor ondernemers dat er gaat komen, en over toegankelijke looproutes waar Arnhem aan werkt, te beginnen in Malburgen.
Kijktip: van 2 t/m 6 oktober werd er elke dag een video uitgezonden, met tips om Nederland toegankelijker te maken!
Sinterklaasintocht 2023
Op zaterdag 18 november komt Sinterklaas met zijn gezelschap in Arnhem aan wal. Sinterklaas vindt het heel belangrijk dat alle kinderen en hun ouders van het feest kunnen genieten. Daarom denken wij en Bijzonder in Arnhem mee met Sint Arnhem, de organisatie van de intocht.
Vorig jaar was er een grote opkomst, dat wordt ook dit jaar weer verwacht. Naar aanleiding van ervaringen die vorig jaar zijn opgedaan, wil de organisatie de intocht dit jaar nog beter laten verlopen. Zo wordt er aan de kade een deel vrijgehouden voor gezinnen met een gezinslid met een beperking. Daarvoor kunnen mensen een plek reserveren door zich vooraf aan te melden. Net als vorig jaar zal er ook een gebarenpiet aanwezig zijn en een prikkelarme zone langs de route. Bezoek voor meer informatie onze website of de website van Sint Arnhem.
Toegankelijkheid Tweede Kamer verkiezingen
Op woensdag 22 november zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Stemmen is een belangrijk recht. Daarom kijken wij mee met de organisatie van de verkiezingen. Waar nodig geven wij de organisatie tips en aanbevelingen. Zodat de verkiezingen toegankelijk zijn voor iedereen en iedereen zijn stem kan uitbrengen.
Net als bij de vorige verkiezingen, zal er weer een gebarentalig stembureau zijn. Voor dit stembureau is de gemeente Arnhem nog op zoek naar mensen die Nederlandse Gebarentaal kunnen. Ook organiseert de gemeente Arnhem op verschillende plekken in de stad oefenstembureaus. Verder zal er weer op twee locaties in Arnhem een stemmal aanwezig zijn en kunnen mensen weer gebruik maken van de stemtaxi. Bezoek voor meer informatie onze website. Op onze website houden we alle informatie bij.
De gemeente geeft informatie over de toegankelijkheid van de verkiezingen via de website www.arnhemstemt.nl.
Samenwerken aan een toegankelijke leefomgeving
In het hart van Arnhem Zuid werkt Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek aan de vernieuwing van busstation Kronenburg. Tijdens de uitvoering overleggen we regelmatig met het Apcg, het Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten. Zo werken we samen aan een omgeving die voor iedereen goed toegankelijk is.
Lees verder
Marilyn A-Kum eerste Arnhemse Coördinator tegen Discriminatie en Racisme
Marilyn A-Kum is de nieuwe Arnhemse Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (ACDR). Dat maakte de gemeente Arnhem vanmiddag bekend. Zij gaat onafhankelijk van de gemeente aan de slag met het voorkomen en terugdringen van discriminatie in de stad. De ACDR is een initiatief van de Arnhemse gemeenteraad. Arnhem is de eerste gemeente in Nederland met een lokale coördinator tegen discriminatie en racisme.
Binnenkort gaan we met haar in gesprek, hebben jullie nog onderwerpen, laat het ons weten!
Kamer stemt in met belangrijke moties gehandicaptenbeleid
Deze week stemde de Tweede Kamer over de moties die zijn ingediend naar aanleiding van het commissiedebat gehandicaptenbeleid. Een Kamermeerderheid heeft moties aangenomen die voor mensen met een beperking en hun naasten heel belangrijk zijn. We delen hieronder een overzicht van de resultaten.
Lees verder
Octas: arbeidsongeschiktheidsstelsel werkt niet voor mensen met beperking
Het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel is te complex en werkt niet voor mensen met een structurele en/of progressieve beperking. Tot die conclusie komt de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (Octas) in een tussenrapport. Daarmee komt Octas tot dezelfde conclusie als Ieder(in) en andere partijen en ervaringsdeskundigen. Ieder(in) is hier verheugd over, zo meldt de koepelorganisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte.
Lees verder
Niet zo maar op reis. Onderzoek naar doelgroepenvervoer in Nederland
Toegankelijk vervoer is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Sommige mensen met een beperking kunnen niet zomaar in de bus of trein stappen. Wanneer het openbaar vervoer voor mensen ontoegankelijk is, kunnen ze gebruik maken van het doelgroepenvervoer. Verwonderzoek deed in opdracht van het College een verkennend onderzoek naar de huidige stand van zaken van het doelgroepenvervoer in Nederland. Aanleiding hiervoor zijn signalen dat de huidige praktijk van het doelgroepenvervoer niet tot een situatie leidt waarin mensen met een beperking hun recht op persoonlijke mobiliteit kunnen genieten, en daarmee dus niet aan de normen van het VN-verdrag handicap voldoet.
Lees verder
Reactie Ieder(in): Knelpunten in doelgroepenvervoer: recht op mobiliteit in gevaar
Ministerie van VWS lanceert Vraagje?! om gesprek over toegankelijkheid te starten
Het draagvlak in Nederland om een bijdrage te willen leveren aan een toegankelijke samenleving is groot, toch blijven we achter. Daarom lanceert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor de Week van de Toegankelijkheid Vraagje?!. Dit is een digitaal spel over toegankelijkheid ontstaan uit het VN-verdrag Handicap. Hiermee wil het ministerie van VWS mensen bewust maken van de bijdrage die zij kunnen leveren aan een toegankelijke samenleving en hen tot actie bewegen.
Lees verder
Blog van Marjolein
Pas realiseerde ik me dat het alweer 10 jaar geleden was dat ik voelde dat het ook mis zou gaan met mijn laatste oog. We waren met de kinderen in het zwembad. Mijn oog deed ineens veel pijn. Ik zag ineens ook heel raar. Alsof er stukjes uit het beeld ontbraken en ik zag wazig.
Lees verder
Agenda
Eigen Regie voor mensen met autisme
Start 3 november, cursus
Sinterklaasintocht
18 november, 16.15 uur, Rijnkade Arnhem
Speels collectief: Lay down and lift me up
2 december, Posttheater, Arnhem