Belangrijk hierbij in de gemeente politiek is dat iedereen in Arnhem zich in noodsituaties in veiligheid kan brengen. Hoe denken Arnhemmers daarover?
Stel je voor…
Je ziet heel slecht en gebruikt je taststok om je weg te bepalen. Vandaag ben je in de stad om wat boodschappen te halen. Het zijn wat praktische dingen, dus je bent alleen gegaan. Opeens gaat het brandalarm in de winkel waar je bent. Net als de andere mensen vlucht je naar buiten. Is er buiten plek waar jij veilig naar toe kunt vluchten?
A. Dat is niet aan de orde, als ik zo slecht ga zien, ga ik niet meer zelfstandig op pad
B. Dat zou wel moeten, iedereen moet zichzelf in een noodsituatie in veiligheid kunnen brengen
C. Er is vast wel iemand die mij wil helpen, want ik snap ook wel dat niet alles voor mij kan worden aangepast.
Zie video
Beeldbeschrijving van video: Je ziet een man met witte stok uit een winkel komen rennen. Hij houdt zijn taststok voor zich op zoek naar een veilige plek. Voor hem is een afgrond met daarin de beek. Dan gaat het beeld op zwart.
Ervaringsdeskundige aan het woord: Theo Weijers
Maandag 11 oktober 2021 sprak RTV Arnhem met Theo Weijers.
Luister het radio-interview hier terug en lees hier het transcript.
Politicus aan het woord: Nico Wiggers van de Arnhemse Ouderenpartij
Vrijdag 15 oktober 2021 sprak RTV Arnhem met Nico Wiggers van de Arnhemse Ouderenpartij over het artikel uit het VN-verdrag Handicap dat deze week centraal staat: artikel 11, over risicovolle situaties en humanitaire noodsituaties.
[Door technische problemen heeft RTV Arnhem helaas geen audio-opname van dit interview.]
Reactie op Artikel 11 Risicovolle situaties en humanitaire noodsituaties
Ieder mens heeft het recht op bescherming en veiligheid in risicovolle of noodsituaties. Dat wil zeggen dat je jezelf in veiligheid moet kunnen brengen, of wanneer dat om welke reden dan ook niet zelfstandig lukt, je daarbij ondersteunt moet worden. Om jezelf in veiligheid te kunnen brengen is het belangrijk dat je informatie krijgt over de (nood)situatie die voor jou te begrijpen is. En dat de omgeving zo is ingericht dat jij naar een veilige plek kunt, het liefst zelfstandig.
Mensen verschillen van elkaar in hoe zij informatie kunnen begrijpen en hoe zij zich kunnen bewegen. Daarom is het belangrijk dat bij veiligheidsplannen rekening wordt gehouden met al die verschillende mensen. Zijn (nood)uitgangen te vinden voor mensen met een visuele beperking? Kun je er gebruik van maken als je in een rolstoel zit? Is er een alarmlicht, zodat mensen die de sirene niet kunnen horen kunnen zien dat er een noodsituatie is? En weten de mensen die het pand moeten ontruimen hoe ze mensen die bijvoorbeeld vanwege angst of trauma anders reageren op een noodsituatie het beste naar een veilige plek kunnen begeleiden?
Zorg ervoor dat in alle noodplannen in Arnhem na is gedacht hoe ook mensen met een beperking in noodsituaties in veiligheid kunnen worden gebracht. In winkels, horeca, bedrijven, tijdens evenementen, in zorginstellingen, maar ook voor mensen die gewoon in een wijk wonen.
Zorg dat informatie wanneer er een (nood)situatie is, voor iedereen te volgen is. Door te spreken in begrijpelijke taal, te zorgen dat deze informatie altijd ook in gebarentaal te volgen is en op TV wordt ondertiteld. Sinds corona gaat dit landelijk beter. Het is belangrijk dat, mocht er in Arnhem een noodsituatie zijn, ook hier geregeld is dat alle informatie voor iedereen te volgen is.