Stel je voor:
Jouw kind heeft een lichamelijke beperking. Kan het bij jullie in de buurtspeeltuin spelen?
A. Nee, maar dat hoeft toch niet, er zijn speciale speeltuinen waar het kan spelen met kinderen die ook een beperking hebben
B. Niet zelfstandig, maar ik vind het geen probleem om mijn kind in de speeltuin te helpen.
C. Jazeker, de speeltuin is geschikt voor alle kinderen en als ouders letten we erop dat iedereen mee mag doen
Ervaringsdeskundige aan het woord:
Maandag 1 november 2021 sprak RTV Arnhem met Caroline de Swart van Bjzonder in Arnhem.
Luister het radio-interview hier terug en lees hier het transcript.
Politicus aan het woord:
Vrijdag 5 november 2021 sprak RTV Arnhem met Mattijs Loor van D66 over het artikel uit het VN-verdrag Handicap dat deze week centraal staat: artikel 7, over de rechten van kinderen met een handicap.
Luister het radio-interview hier terug en lees hier het transcript.
Artikel 7 Kinderen met een handicap
Alle kinderen hebben het recht om zich te kunnen ontwikkelen. Helaas zijn er diverse zaken die dit voor kinderen met een beperking moeilijker maken dan voor andere kinderen.
De (jeugd)zorg en ondersteuning zijn vooral gericht zijn op het repareren of compenseren van de beperking. Terwijl het gewoon kind kunnen zijn en jezelf kunnen ontwikkelen centraal zou moeten staan.
Kinderen met een beperking hebben minder toegang tot onderwijs. Een onderwerp waar we nog apart aandacht aan zullen besteden.
En net als voor volwassenen, is de stad onvoldoende ingericht op kinderen met een beperking. Hierdoor komen ze minder in contact met leeftijdsgenoten, wat veel impact heeft op hun sociale ontwikkeling en welzijn. Vaak gaan kinderen in speciale busjes, naar speciale scholen, mogen zij sporten bij speciale sportteams en zijn al die speciale voorzieningen niet in de buurt van huis. Dus behalve de tijd en energie die revalidatie of bezoek aan ziekenhuizen vergt, zijn ze ook veel meer dan andere kinderen tijd kwijt aan reizen. Tijd en energie die ten koste gaat van spelen, terwijl spelen natuurlijk essentieel is om je te ontwikkelen.
Daarbij komt dat veel speelplekken niet geschikt zijn wanneer je een beperking hebt. Zeker als het gaat om de speeltuin in de buurt, waar je buurtgenootjes leert kennen, zijn bijna nooit toegankelijk.
Dat zou eenvoudig anders kunnen, wanneer er bij het ontwerp van nieuwe of het opknappen van bestaande speelplekken rekening wordt gehouden met alle kinderen.
Als het gaat om speelplekken die door de gemeente worden gemaakt. Kunnen daarover afspraken worden vastgelegd, zoals die ook voor de toegankelijkheid van andere openbare ruimte worden gemaakt.
Daarnaast kan de gemeente andere partijen die speeltuinen ontwikkelen, zoals woningcorporaties, stimuleren om speeltuinen voor alle kinderen te ontwerpen.
En er zou een actieplan moeten komen voor de bestaande speeltuinen. Zodat er binnen een aantal jaar in elke buurt minimaal 1 speeltuin waar alle kinderen kunnen spelen.
Want immers, pas als kinderen met en zonder beperking met elkaar leren spelen, ruziemaken en delen, komen we tot een stad die voor iedereen is.