Stel je voor:
Je hebt leuk werk en een fijn gezin, maar ook een aantal traumatische dingen meegemaakt in het verleden. Daardoor kun je uit balans raken wanneer er veel druk op je komt te liggen. Als de druk te hoog wordt, kan het gebeuren dat je de grip op jezelf verliest. Dat heeft eerder geleid tot een gedwongen opname.
Wat zou je willen als je opnieuw de grip dreigt te verliezen?
A. Ik kan dan niet zelf meer beoordelen wat goed voor me is. In die situatie wil ik dat professionals het overnemen en over mij besluiten.
B. Als ik zelf de grip verlies moet aan mijn familie gevraagd worden wat zij denken dat het beste voor me is.
C. Ik wil altijd zelf betrokken blijven bij de beslissingen die over mijn leven gaan. Dit kan het beste door, voordat het mis gaat, (samen met de mensen die belangrijk voor mij zijn) te kijken wat mij helpt als ik de grip op mezelf verlies.
Ervaringsdeskundige aan het woord: Jeroen Zwaal
Dinsdag 7 december 2021 sprak RTV Arnhem met Jeroen Zwaal. Hij heeft meerdere keren in zijn leven een psychose gehad. Jeroen deelt zijn verhaal, vertelt hoe in Arnhem de hulp geregeld is, en hij geeft de Arnhemse politiek een paar suggesties; wat kan er beter?
Luister het radio-interview hier terug. en lees hier het transcript.
Politicus aan het woord: Hazar Chaouni van BIJ1 Arnhem
Vrijdag 10 december 2021 sprak RTV Connect met Hazar Chaouni van BIJ1 over het artikel uit het VN-verdrag Handicap dat deze week centraal staat: artikel 14, over vrijheid en veiligheid. Welk antwoord geeft Hazar Chaouni op de ‘Vraagstelling van de week‘? En in aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezing: wat kunnen mensen met een beperking of chronische ziekte van BIJ1 verwachten?
Luister het radio-interview hier terug. en lees hier het transcript.
Apcg aan het woord:
Artikel 14 uit het VN-verdrag Handicap gaat over het recht om in vrijheid en veiligheid te leven. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar wanneer je door een psychische kwetsbaarheid soms de grip op jezelf verliest, kan dat zomaar anders zijn. In Nederland kun je, wanneer je een gevaar voor jezelf of je omgeving bent, te maken krijgen met dwang. Dat wil zeggen dat anderen besluiten over je nemen die, op dat moment, tegen jou wil zijn. De gemeente speelt een belangrijke rol in de zorg voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, het toepassen van dwang en daarmee ook in het voorkomen ervan. Wat kan de gemeente Arnhem doen om het recht op vrijheid en veiligheid voor mensen met een beperking en/of psychische kwetsbaarheid te borgen?
Lees verder